Gazdaság

A LESTRA & CO. CÉGVEZETŐ-TÁRSTULAJDONOSA – Virágzó magvak

A Szlovákiában élő Prityi Katalin, aki kényszerből lett vállalkozó, nemrég az Év vállalkozónője címet kapta meg hazájában. Az elismerés újabb üzletet hozott.

Könnyű céget alakítani sok millióval, Prityi Katalin azonban a semmiről indult, s ötleteivel, munkájával jutott oda, hogy ma már a községben a sporttól kezdve az iskolákat is támogatja, s a közterület csinosítására sem sajnál áldozni – mondja Haris József, az ötezres lélekszámú szlovákiai Naszvad polgármestere a helyi Lestra & Co. cég alapító-társtulajdonosáról.

A hölgyet az északi szomszédunknál működő Kis- és Középvállalkozások Fejlesztésének Nemzeti Ügynöksége 1999 legjobb vállalkozónőjévé választotta a közelmúltban, először ítélve oda ezt a címet. Pedig mint annyi sorstársa a volt kommunista országokban, Prityi Katalin is kényszerből lett vállalkozó, ám talpraesettségének köszönhetően szűk tíz esztendő alatt remekül prosperáló céget sikerült felépítenie.

Amikor 1990-ben megtudta, hogy munkahelyét, az Érsekújvári Járási Műemlékvédelmi Hivatalt leépítik, felsejlett benne a munkanélküliség rémképe, ma viszont jó néhányan neki köszönhetik, hogy van állásuk. Nem várta meg, amíg kirúgják, maga mondta fel tizenkét éves munkaviszonyát. Éppen Prágában járt a családdal kirándulni, amikor egy üzleti lapban megpillantotta a prágai Motokov pályázatát mezőgazdasági kisgépek szlovákiai forgalmazására. Pályázott, s néhány hét múlva megkapta az engedélyt, hogy az érsekújvári, a komáromi és a lévai járásban kereskedhet a gépekkel. A Komáromhoz közeli Naszvadon kezdett árusítani, üzlet- és raktárhelyiségek nélkül. “Mivel mezőgazdasági gépet csak tavasszal és ősszel vásárolnak, kitaláltam, hogy vetőmagot, növényvédő szereket, műtrágyát, kapát, ládát, meg egyebeket is fogok árusítani, minden olyat, ami egy gazdaboltba kell” – emlékszik vissza a kezdetekre Prityi Katalin. A gépekből kevés fogyott, viszont nagy kereslet mutatkozott például a holland vetőmagok iránt, ezért később ezt a profilt erősítették.

EGYRE TÖBBET. Száznegyvenezer korona kölcsönnel és nagyszülei naszvadi vályogházával indult a vállalkozás. Amikor a Semex nevű állami magkereskedő és csomagoló cég szétesett, Prityi Katalin gépeket vásárolt és csomagolni kezdte a vetőmagot. Később a termeltetésbe is belefogott, 1996-ban pedig úgy döntött, hogy maga is nemesít új fajtákat. Megvásárolt 10,5 hektár szántóföldet, s létrehozott egy nemesítő állomást.

A kisvállalkozás mára szépen felcseperedett: Naszvadon pillanatnyilag 32 alkalmazottat foglalkoztatnak, és kinőtték a székházként funkcionáló nagyszülői házat is, így emeletet kellett ráhúzni. A cég nemcsak belföldre szállít, külkapcsolatai is jelentősek: ukrán és litván partnereik mellett egy magyarországi, Rédén lévő vállalkozással is együttműködnek. Moszkvában viszont 85 százalékos tulajdonrésszel, további két alkalmazottal leányvállalatot hoztak létre az ottani értékesítésre. Prityi Katalin szerint az orosz piac a legfontosabb, mert az olyan, mint egy feneketlen kút. Amúgy szeptember elsején a cég újabb 15 embert vett fel, beindították ugyanis a Szlovákia különböző pontjain öt részlegből álló nagyraktár-hálózatukat.

AMERIKAI KAPCSOLAT. Prityi Katalin számára az Év vállalkozónője díj nemcsak erkölcsi sikert hozott, az üzlet bővítésében is komoly segítségül szolgált. Egy amerikai fejlesztési alap ugyanis a hír hallatára jelentkezett nála együttműködést ajánlva. Tőlük származott a pénz a raktárak felépítésére, de egy különleges pénzügyi konstrukciónak köszönhetően a tengerentúli pénzügyi befektető csak a nyereségből részesedik, tulajdont nem szerzett a társaságban: a cég kizárólagos tulajdonosai továbbra is a Prityi házaspár és két gyermekük. A férj építész, akinek korábban szintén megszűnt a munkahelye, s ekkor ő is csatlakozott a vállalkozáshoz, többek között az építkezéseket irányítja.

“Önfejű, maximálisan kifacsarja magát, de a körülötte lévőket is hajtja. Mégsem haragszanak rá, hiszen szezonban ő is benn van a többiekkel este 11-ig” – jellemzi a cégvezetőt a férje. Ő Oroszlán, felesége pedig Nyilas, a Lestra e csillagképek szlovák nevének összevonásából keletkezett.

Szlovákiában sem ritka, hogy az alkalmazottak nem kapják meg időben a fizetésüket, s munkaadójuk a társadalombiztosítást sem fizeti utánuk. Az üzletasszony azonban fontosnak tartja, hogy nála ilyesmi ne forduljon elő. A szabályos működés többek között a megtisztelő cím elnyerésének is feltétele volt.

Prityi Katalin egyik hobbiját odahaza is a virágai jelentik, de főzni is szeret. S férjéhez hasonlóan enni is, ám ebből nem csinál problémát. Ma már persze a konyha örömeinek kevésbé élhet. “Amíg nem vállalkoztam, mindent elvégeztem otthon: naponta főztem, sütöttem, varrtam, de az ember rájön, hogy léteznek más értékek is. Nem fontos, hogy a poharak a szekrényben katonás rendben álljanak, s nem kell állandóan a konyhában ülni. Szombat-vasárnap azonban most is én készítem az ebédet.”

Kilenc éve nem voltak nyaralni, ám az idén sikerült ráven- nie Prityi urat, a “nagyfőnökét”, hogy elmenjenek Ibizára. Az öltözködést lényegesnek tartja, lánya alakította ki a hozzá illő stílust. Mindig kosztümben jár, s a világos színeket kedveli.

Támogatást kapott a Hungexpótól, így a napokban ingyen állíthatott ki a budapesti mezőgazdasági vásár Magyarok Világa 2000 standján. Tavaly ő maga tartott nyílt napot a nemesítő állomásán, amelyre 150 szakembert hívott meg. Csípős magyaros gulyást főztek, sört csapoltak, s a megbecsülés jelének tartja, hogy nemcsak a szlovák mezőgazdasági minisztérium államtitkára fogadta el az invitálást, hanem a konkurens cégek is elmentek.

PRITYI KATALIN 44 éves, a brünni Purkinye Egyetemen szerzett műemléktörténész diplomát, s a szakmájában helyezkedett el. 1991-ben önállósította magát, megalakítva a Lestra & Co. nevű céget, melynek két évvel ezelőtt a moszkvai leányvállalata is létrejött. 1996-ban növénytermesztői képesítést szerzett a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen. A Szlovák Kis- és Középvállalkozások Fejlesztésének Nemzeti Ügynöksége 1999 legjobb vállalkozónőjévé választotta.

Magyarul, szlovákul, oroszul és németül beszél. Huszonhárom éves Gabi lánya ötödéves hallgató Nyitrán, a Konstantin Egyetem rajz-esztétika szakán, három évvel fiatalabb öccse, Lubos most kezdte a Mezőgazdasági Egyetemet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik