Gazdaság

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS AZ EURÓRÓL – Növekvő német bizalmatlanság

Európa népszavazást akar az euróról – derül ki a Gallup Intézet decemberi közvélemény-kutatásából. Az essexi egyetem professzora, Antony King irányításával összeállított kérdésekre adott német, francia, brit és olasz válaszokat a hét végén egyszerre tette közzé a londoni Daily Telegraf, a német Handelsblatt, az olasz L’Espresso, valamint a párizsi Le Figaro.

Országonként mintegy ezer polgárhoz intézett körkérdést a brit Daily Telegraf megbízásából a múlt év végén a Gallup. Mint azt a válaszok is tükrözik, a britek nem lelkesednek az unióért: a megkérdezettek 38 százaléka kilépne a közösségből, 56 százalékuk az euró ellen szavazna, 42 százalék soha nem csatlakozna a monetáris unióhoz.

A brit reakció nem lepte meg a kutatókat; a német polgárok hozzáállása annál inkább. A németeknek ugyanis mindössze 16 százaléka vélekedett úgy, hogy az ország profitálhat az euró bevezetéséből. Csak 26 százalékuk tartja célravezetőnek a pénzügyi unióban való részvételt 1999-től, 53 százalék későbbre halasztaná, és további tárgyalásoktól tenné függővé a csatlakozást.

A franciák és az olaszok viszont lelkes Európa-barátok. Az előbbiek 73 százaléka úgy véli, hogy előnyös számukra az uniós tagság, az olaszok 66 százaléka hiszi ugyanezt, miközben a németeknek csak 51, a briteknek pedig mindössze a 34 százaléka osztja e nézetet.

Népszavazás esetén a német pro és kontra voksok nagyon szoros eredményt hoznának. A megkérdezettek 44 százaléka az euró ellen, 43 százaléka mellette foglalna állást. A franciák 61 százaléka szavazna az euróra, az olaszok közül ennél is többen vannak a közös valuta pártján: 71 százalék tartja szükségesnek a bevezetését. Ugyanők úgy vélik, hogy a maastrichti kritériumok teljesítése érdekében tett erőfeszítések arányban állnak az euró későbbi előnyeivel: 54 százalék szavazott így, miközben a franciák közül 58 százalék vélekedik hasonlóképpen; a britek ellenállását jelzi, hogy mindössze 17 százalékuk hiszi ugyanezt.

A négy ország polgárai két kérdésben közel azonos nézetet vallanak. Senki nem szeretné igazán, hogy országa domináló szerepet játsszon az unióban: a britek 81 százaléka, a franciák 73 százaléka, a németek 53 százaléka és az olaszok 71 százaléka nyilatkozott ilyen szellemben. Közös óhajt jeleznek a válaszok arra a kérdésre, hogy szükségesnek tartanak-e egy népszavazást az euró ügyében, ugyanis a britek 76, a franciák 66, a németek 79 és az olaszok 52 százaléka válaszolt igennel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik