Gazdaság

AZ ERSTE BANK VÁLLALATI ÜZLETÁGÁNAK VEZETŐJE – Két műszakban fáradhatatlan

Mindössze két-három honfitársával került be az ABN Amrónál töltött évek során a holland hitelintézet nemzetközi karrierfejlesztési programjába Papp Edit, utóbb azonban a nemzetközi pályafutás helyett mégis Magyarországot választotta.

Nem él vissza női mivoltával, tartják róla hajdani kollégái, sajátos “semleges neműként”, szigorúan emberként vagy munkatársként kezel mindenkit. Meglehet, Papp Edit, az Erste Bank Hungary vállalati üzletágért felelős igazgatója mindennek ellenére a nőiséggel járó hátrányokat ugyanúgy kénytelen elviselni, mint sorstársai. Mint megjegyzi: “Bizonyos szint után a vezetési stílus elfogadtatása a nőknél tízszer annyi fáradtságba kerül, mint egy férfi esetében.” Határozott, de nem kemény, adott helyzetekben kész a kompromisszumokra. Örök konfliktusként azonban megemlíti: emocionális központú, empatikus vezetési stílusra törekszik, de a kemény pénzügyi világban ezek az értékek egyre jobban a háttérbe szorulnak. “Pedig az ember nem egy pillanatok alatt lecserélhető munkadarab!” – teszi hozzá.

“Szüleim pedagógusok, én viszont már gyerekkoromban biztosan tudtam, hogy nem követem a példájukat, ezért a közgazdasági egyetem mellett döntöttem” – vall a kezdetekről Papp Edit. Diplomával a zsebében a bankszakmára voksolt, mert abban úgymond kellemes átmenetre lelt a számára egyaránt érdekes makro- és mikrogazdaság között. Az energikus, szinte fáradhatatlan üzletasszony nem sokkal az egyetem elvégzése után rögvest egy banknál – az Inter-Európánál – helyezkedett el, méghozzá a vállalati üzletágban. A céges kliensekhez azóta is hű, hisz’ utóbb az ABN Amro Bank Magyarországnál – amely 1998. január elsejével egyesült a Magyar Hitel Bank jogutódjával, az ABN Amro (Magyar) Bankkal – a kiemelt vállalati ügyfelekkel ápolta a kapcsolatot. Míg azonban a holland tulajdonú bank inkább a nagyobb és a közepes cégeket gyűjtötte ügyfelei körébe, az osztrák pénzintézet itteni érdekeltségének célpiaca a kis és közepes vállalkozói szektor.

HAZAI KARRIER. Papp Edit még az ABN Amróban töltött utolsó években – mindössze két-három másik magyar társaságában – bekerült a holland hitelintézet úgynevezett nemzetközi karrierfejlesztési programjába. Ennek nyomán – mintegy karrierlépésként – sajátos, már-már személyre szóló feladatot kapott: egy másfél-két éves projekt keretében meg kellett terveznie a hitelintézetnél a globális tranzakciós szolgáltatásokat, majd azokat mind szélesebb körben terjeszteni. Célcsoportját akkor a multik, valamint a nagy és közepes hazai vállalatok alkották. A projekt fázisainak befejeztével aztán – az ABN Amrós gyakorlathoz híven – valamiféle külföldi megbízás következett volna. “Ám ekkor jött az Erste, az addig megszokottól eltérő ügyfélkörével, sajátos, regionális szervezetével. És én a nemzetközi karrierrel szemben Magyarországot választottam. Mindig is titkos vágyaim közé tartozott, hogy a nemzetközi vállalatokkal való kapcsolattartás során megszerzett ismereteimet és tapasztalataimat ťátlagŤ magyar cégek viszonylatában is kamatoztathassam.”

KITARTÓAN. Az osztrák bank új igazgatósági tagjaként Papp Edit igyekszik határozottan elválasztani munkáját a családtól. S teszi ezt még annak dacára is, hogy angol férje szintén szakmabeli. “Ritkán konzultálunk a szakmai ügyekről, s valahogy a baráti körben sem jellemző a bankosok túlsúlya. Kínosan ügyelek továbbá arra is, hogy ne vigyem haza a munkát. Itt a Hold utcában beülök az autóba, s mire hazaérek, teljesen áthangolódom a családra” – enged némi betekintést a magánéletébe. Ezzel azonban az is együtt jár, hogy bár családanya, s van egy ötéves kislánya, általában napi tíz órát – a kiemelt, határidős teendők idején akár ennél is többet – tölt hivatalában. “Elengedhetetlenül fontos mindenkor átlátni, hogy mely feladathoz, mennyi időre van szükség. Amúgy kitartó és maximalista vagyok.”

Az önállóság, a kreatív gondolkodás híve, mégis – saját bevallása szerint – sokkal jobban szereti kollégáit visszafogni, mint motiválni. Hisz a csapatmunkában, s kifejezetten igényli a konzultációkat. “Szeretem megbeszélni a munkatársaimmal a gondolataimat, s mára megtanultam a kritikát is elfogadni. Pozitívan állok hozzá, sokat lehet belőle okulni.” A németül és angolul egyaránt folyékonyan beszélő Papp Editről egyébként köztudott nemzetközi jártassága, de ezt csak korlátozottam kamatoztathatja jelenleg, hiszen szinte minden közvetlen kollégája magyar, zömében volt agro-, illetve mezőbankosok.

A kifogyhatatlan energiát az üzletasszony sajátos “kereszt-töltődéssel” tartja szinten. “Egyfelől a munkám, másfelől a családom az, ami folyamatosan erőt ad, nagyszerűen kiegészítve egymást.” Ezt erősíti meg volt ABN Amrós kolleganője, Rózsa Zsuzsa is, aki így emlékszik vissza hét éven át tartó közös hétköznapjaikra: “Edit kiegyensúlyozottsága mögött mindenkor érződött a stabil családi háttér, miközben soha nem tűnt úgy, hogy azt alárendelte volna a karrierjének.”

Szabadideje nagy részét családjával vagy barátaival tölti. Az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap a lovaglás, saját négylábúját kislányával együtt gyakran látogatja. “Igyekszem a szakmai irodalmat figyelemmel kísérni, de mint bármely nőnek, nekem is szükségem van a könnyedebb témákra. Hétvégenként én is elolvasom a Nők Lapját, esetenként más női magazint is.”

PAPP EDIT a budapesti közgazdasági egyetem elvégzése után az Inter-Európa Bank (IEB) adminisztrációs és marketing osztályán helyezkedett el, majd menedzserasszisztens lett a nemzetközi finanszírozási osztályon. Később – mielőtt az ABN Amro Magyarországhoz szegődött – három évig az IEB hitelosztályát vezette.

A holland banknál összesen hét esztendőt töltött, kezdetben a vállalati üzletág vezetőjeként, ahol idővel végrehajtási igazgató, menedzsment bizottsági, hitelbizottsági és eszköz-forrás bizottsági tag lett. Miután az ABN Amro megszerezte a Magyar Hitel Bankot, megbízták, vezényelje le a két hitelintézet vállalati üzletágának integrációját. Ezt követően – immár az egyesült ABN Amrónál – a vállalati banküzletág kivitelezési igazgatója, majd távozásáig területi hálózati terítési menedzser volt.

2000 januárjától az Erste Bank Hungary vállalati üzletágáért felelős igazgatósági tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik