Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Kivárásra játszva

Defenzív jellegű a Wintrust Értékpapír Rt. részvényelemzője által ajánlott portfólió, mivel a szakértő arra számít, hogy a nemzetközi piacokon a hossz decemberben-januárban ki fog fulladni, és ezután egy komolyabb korrekciós fázis kezdődik, amely egészen tavaszig tarthat. Zsiday szerint az eddigi emelkedés oka az volt, hogy a nagy alapok jelentősen felsúlyozták a részvényarányt, és lecsökkentették a kötvényekét. Tették ezt szerinte arra számítva, hogy januárban az ezredfordulós dátumváltási veszély elmúltával hatalmas pénzek áramlanak a tőkepiacokra. Emiatt alakult ki euforikus hangulat a világ nagy tőzsdéin, és az alapkezelők – félretéve az óvatossági motívumokat – nagyon nagy részvénykitettséget értek el. Mindemellett a nagy tőzsdék erősen túlértékeltek, ennek következtében valószínűsíthető komoly korrekció az európai, amerikai, és ázsiai piacokon.

Ami minden bizonnyal hatna a magyar piacra is. A fentiek miatt Zsiday arra számít, hogy jövő év eleje táján lesz még jobb vásárlási lehetőség a hazai piacon a mostaninál, erre felkészülve javasol a portfólióban viszonylag magas kötvényarányt. A részvények közül is elsősorban a defenzívebbekre esett az elemző választása; a magas osztalékhozammal kecsegtető Zwack és Émász, illetve az alulértékeltebb Egis, Pannonplast, és BorsodChem szerepel az ajánlatban. Ez utóbbiak profitálhatnak a 2000-ben várhatóan javuló nyugat-európai és hazai növekedésből. A portfólióba javasolt részvények a Wintrust munkatársa szerint a jelenlegi árfolyamukkal számolva 20-50 százalékkal alulértékeltek.

A részvényelemző hosszabb távon már derűlátóbb a magyar piacot illetően. A kötvényhozamok csökkenése, a vállalati racionalizálás, és gazdasági növekedés okozta profitnövekedés, valamint a befektetők visszatérése a feltörekvő piacokra – mindez arra utal, hogy a következő 2-3 év folyamán a hazai tőzsde az állampapírokét jóval meghaladó hozammal kecsegtet. Ennek megfelelően Zsiday Viktor következő év végére reálisnak tartja az ötszámjegyű BUX indexet is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik