Gazdaság

EURÓ-NYITÁNY – Megfékezik?

Euforikus hangulatban indult a kereskedés az euróval az év első munkanapján a nemzetközi pénzpiacokon (az új közös pénz bevezetéséről lásd összeállításunkat a 12-16. oldalon). A kezdeti lelkesedés azonban az üzletelés végére lanyhult, ám így is jóval a december utolsó napján megállapított dollárárfolyam felett jegyezték az új fizetőeszközt Ázsiában, Európában és a Wall Streeten egyaránt.

Sidneyben volt az euró világkeresikedelmi premierje. Az ausztrál piacon, az első kötés 1,1747 dolláron született, szemben a szilveszterkor érvényes 1,16675 dolláros árfolyammal. Ezt követően az ázsiai tőzsdéken egészen 1,18886 dollárig erősödött a közös európai deviza, ám a teljes képhez hozzátartozik, hogy a kezdeti vásárlási láz a kereskedés vége felé alábbhagyott.

Európában az ázsiaihoz hasonlóan lelkes volt a fogadtatás Frankfurtban, míg a londoni Cityben némi óvatosság volt érezhető már a nyitánynál. Frankfurtban 1,187 dollár felett forgott az euró a kereskedés első felében, majd valamivel 1,18 dollár alá süllyedt az árfolyam, amely hasonlóan alakult Londonban is, ám itt az érdeklődés jóval elmaradt a német piacon tapasztalttól. Az első üzleti napon egyébként az euró kivétel nélkül erősödött a tizenegyes körből kimaradt európai fizetőeszközökkel és a japán jennel szemben is. Másnap nem változott érdemben az árfolyam, amely 1,18 dollár körül ingadozott. Kósza, hivatalosan cáfolt piaci hírek szerint az Európai Központi Bank várhatóan fékezni fogja a közös pénz lendületét; egyes londoni elemzők úgy vélekednek, enélkül néhány napon belül 1,22 dollárig emelkedhet az árfolyam.

Az értékpapírpiacokon vegyes volt a reakció. A 30 legfontosabb német cég részvényeinek árfolyamát tükröző DAX-index mintegy 4 százalékkal emelkedett az év első munkanapján, míg Londonban nagyjából egy helyben maradt az irányadó tőzsdeindex. A tengerentúlon minimális emelkedéssel zárt hétfőn a Dow Jones. Ami az eurót illeti, annak árfolyama a Wall Streeten is felfele tartott; tőzsdezáráskor New Yorkban 1,1827 dolláron jegyezték az új európai fizetőeszközt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik