Gazdaság

Figyelő 500 – kétkedők évadja

Az árucikkeknél és szolgáltatásoknál érzékelt év eleji áremelkedés tükrében az emberek 13,3 százalékosnak vélik a jelenlegi inflációs ütemet – derül ki a Procensus Piac- és Közvéleménykutató Intézet felméréséből. A Figyelő által megrendelt vizsgálat tanúsága szerint a felnőtt lakosság négyötöde az “egyszámjegyű” infláció idei elérését nem tartja reális lehetőségnek (lásd a grafikont a 19. oldalon).

Vásárlásai közben a polgárok 61 százaléka tapasztalt áremelkedést az év első napjaiban. Feltehetőleg csak azért ennyien, mert – amint az a Procensus-anyag kiegészítő jelentéseiből is kiderül – a többiek jó része az új év első hetében szinte nem is vásárolt árucikket, hanem felhalmozott készleteiből élt, ezért nincs benyomása az árakról. Akiknek viszont van, azok szerint az emelt árú cikkek – amelyeknél a szóban forgó kör mintegy fele az alapvető élelmiszereket említette – átlagosan 11,2 százalékkal drágultak a december végi szinthez képest.

Ami a szolgáltatásokat illeti, itt az emberek kétharmada tapasztalt drágulást – vagy úgy, hogy már fizetett értük, vagy valamilyen módon tudomást szerzett a díjemelésekről. E téren a vezetékes energiák, illetve a víz és a csatorna díja volt a “sláger”, 40 százalék találkozott ezzel; a postai szolgáltatások, a telefonálás, illetve a tévédíjak drágulásáról 29 százalék számolt be, míg 15 százalék a tömegközlekedési tarifákat hozta szóba. A válaszadók szerint a szolgáltatások ára átlagosan 13,9 százalékkal nőtt.

A tapasztalt drágulás – az árucikkeknél és a szolgáltatásoknál egyaránt – az emberek mintegy kétharmada számára (saját anyagi helyzetéhez viszonyítva) kissé magasnak tűnt; megfizethetetlenül nagynak 22-24 százalék tartotta ezt, míg a fennmaradó nagyjából egytized elfogadhatónak minősítette az érzékelt emeléseket. A forgalmazók szempontjából ugyanez az áremelkedés a január közepén megkérdezett félezres minta – a Figyelő 500 – jó 60 százaléka szerint minősül irreálisan magasnak, bő egyharmad véleménye alapján indokolhatónak, míg 3-4 százaléknál szerénynek.

Az árucikkek közül a megkérdezettek 41 százaléka az alapvető élelmiszerekről gondolja azt, hogy az év eleji áremelkedés mértéke a “legelfogadhatatlanabbul” magas volt; viszonylag nagy elutasítási arányt – 36 százalékot – az üzem- és fűtőanyagok kaptak még. Ugyanerre a kérdésre a másik részterülettel kapcsolatban 53 százalék a vezetékes energiát, továbbá a víz- és csatornaszolgáltatást emelte ki, 21 százalék pedig a posta-, telefon és tévédíjakat.

A másik oldalról, arra a kérdésre, hogy mely árucikkeknél lehetett volna még magasabb az év eleji emelés mértéke, a válaszadók – a valós képhez tartozik, hogy erre a kérdésre csupán a megkérdezettek 27, illetve 13 százaléka válaszolt – 70 százaléka az élvezeti cikkeket említette (feltehetően jórészt azok, akik maguk nem élnek ilyenekkel); emellett viszonylag nagy arányban az úgynevezett személyi szolgáltatások csoportja kapott ilyen minősítést, a nyilatkozók 26 százalékától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik