Gazdaság

FIZETÉSI FELMÉRÉS – Pénzes bankosok

A bankszektorban sokkal jobban lehet keresni, mint más ágazatokban – igazolta a hétköznapi tapasztalatot a Hay Group felmérése. A nem tipikusan banki munkaköröket – például humán erőforrás vagy marketing vezető – összehasonlítva az ipari és szolgáltató ágazat megfelelőivel, kiderül, hogy az utóbbiaknál a felső kvartilisbe (a teljes sáv felső negyedébe) tartozó jövedelmek a bankoknál csak a középértéknek felelnek meg. Hasonló következtetésre lehet jutni, ha a tipikusan banki munkaköröket (treasurer, fiókvezető és hasonlók) az azonos Hay pontszámú (a tudásbeli elvárásoktól, a feladat komplexitásától, a vállalat árbevételétől, a munkakör árbevételre gyakorolt hatásától függő besorolás) nem banki munkakörökkel hasonlítjuk össze. A különbség már az alapbérben és az alacsonyabb munkaköröknél is érzékelhető.

A bankok sokáig elzárkóztak attól, hogy részt vegyenek a Hay Group fizetési felmérésében. A legutóbb azonban a mintegy negyven megkeresett pénzintézet közül 12 kitöltötte a speciálisan erre a szektorra készített kérdőívet. Ezek jellemzően külföldi tulajdonban lévő, már privatizált középbankok, a legnagyobbak most sem voltak köztük. A felmérés nem terjedt ki a vezérigazgatók jövedelmére, az ugyanis külön értékelést igényelne – tájékoztatta a Figyelőt Bábosik Mária vezető tanácsadó.

A vizsgált legmagasabb (21.) szinten, ahová például üzleti bankszolgáltatás vezetője és kereskedelmi hitelezés irányítója tartozik, a tavaly decemberi adatok szerint a minden készpénzes kifizetést magában foglaló összjövedelem felső kvartilise 15 millió forint, de az alsó is magasabb 10 milliónál. A 16. szintre sorolt fiókvezetők, call center vezetők és termékmenedzserek összjövedelme a felső kvartilisben 4,5 millió, az alsóban pedig 3,5 millió forint.

A bankoknál jellemző juttatásnak számít az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, ilyen konstrukció ugyanis a 12 válaszoló intézmény közül 10-nél van, míg életbiztosítás csak 5-nél. Gépkocsit minden pénzintézet ad, ez a juttatás már osztályvezetői szinten megjelenik, míg az iparban és a szolgáltatásban inkább csak főosztályvezetői szinten. A banki dolgozók kiváltsága a kedvezményes hitel is. Általános célú hitelt a válaszolók több mint fele, lakáshitelt mindegyikük ad. Az utóbbi medián értéke 5 millió forint. Összehasonlításul az ipari és szolgáltató ágazatokra idei márciusi adatok felhasználásával készült felmérés szerint a válaszoló 79 cég 83 százaléka ad lakáshitelt, de annak jellemző értéke csak 600 ezer forint. Az ipari termelő vállalatoknál dolgozók összjövedelme 3,5 százalékkal alacsonyabb az összes válaszolóhoz képest, míg a fogyasztási cikk szektorban 6,7 százalékkal, az értékesítésben pedig 28,2 százalékkal magasabbak az összjövedelmek az átlagnál. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik