Belföld

Kiakadt az MSZP az állami pénzosztás miatt

A szocialisták az állami cégek vezetőinek kifizetett prémiumok felülvizsgálatát követelik.

A Blikk csütörtökön írt arról, hogy összesen négymilliárd forint prémiumot, illetve jutalmat kaptak állami cégvezetők a tavalyi munkájuk után. Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője  csütörtöki sajtótájékoztatóján példákat is említett: 30 millió forintnál több prémiumot vehetett fel Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. decemberben távozó vezetője, Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. első embere.

Az MSZP szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy eközben az Orbán-Matolcsy-csomag miatt 850 milliárdos megszorítást szenvednek el az emberek, hiányzik a pénz az oktatásból, az önkormányzatoktól, a közmunkásoktól, a családi pótlék emeléséhez.

Ráadásul a Fidesz korábban pofátlannak minősítette a kétmillió feletti jövedelmeket, az említett cégvezetők viszont kétmilliós havi fizetésükön felül kaptak több tízmilliós prémiumot – emlékeztetett az ellenzéki politikus.

A szocialisták most azt követelik, hogy a kormány vizsgálja felül a kifizetéseket.

Fidesz: A saját házuk táján söprögessenek a szocialisták!

A jelenlegi kormány – ellentétben a szocialistákkal – felülvizsgálja az állami cégvezetők juttatásait is, és ebben a Fidesz támogatja a kabinetet – így reagált a kormánypárt Török Zsolt szavaira. A Fidesz-frakció közleményében úgy fogalmazott: sok százmilliárd forintot spórolt volna a baloldal az országnak, ha kormányon lett volna ilyen buzgó a cégvezetők prémiumának és az embereket érintő terhek felülvizsgálatában. A szocialisták akkor a válság ellenére jutalmat biztosítottak a minisztereknek és az államtitkároknak, a cégvezetőknek, “miközben megszorító csomagok jöttek-mentek” – írták.

A frakció emlékeztetett: a Fidesz bérplafont vezetett be a közszférában, felére csökkentette az állami cégek felügyelő-bizottsági tagjainak a számát, a többmilliós végkielégítésekre 98 százalékos különadót vetett ki és a politikai vezetők szabadságát felére csökkentette, a kormánypárti polgármesterek pedig lemondtak az önkormányzati jutalmaikról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik