Belföld

4 milliárdos pénzeső a fejeseknek

A Blikk szerint 30 állami cég vezetője osztozott a pénzen. A kormányülésen is téma volt.

Összesen 27 vezérigazgató kapott extrapénzt 380 millió forint értékben 2012-ben, illetve kap tavalyi munkája alapján – derül ki a fejlesztési tárca lapnak küldött listájából, amit először az RTL Klub Híradója kért ki. Néhány nagy cég különösen eredményes lehetett, hiszen első számú vezetőjének idén megállapított, illetve kifizetett prémiuma eléri a 30 millió forintot.

A kifizetett extrapénzekben nincs semmi meglepő, szerepelnek a munkaszerződésekben is, meghatározott eredmények elérése után kapják a fejesek. A lista ennek ellenére kormányon belül is kiverte a biztosítékot, a Blikk szerint a kabinet tegnapi ülésén is szóba került a téma. A fejlesztési tárca a lappal tudatta, hogy a béren kívüli juttatásokon felül a prémiumok és jutalmak kifizetésének leállítása megtörtént.

A kormányzati szándék egyértelműen az, hogy az állami vállalatok vezetői ne kapjanak – a közmegítélés szerint – aránytalanul magas prémiumot, jutalmat. A kormány felülvizsgálja az eddigi rendszert. Korábban Orbán Viktor már felszólította a kormánypárti önkormányzati vezetőket, hogy fizessék vissza vagy fordítsák jótékony célokra jutalmaikat. A Blikk megkeresett több érintett cégvezetőt is, hogy ha a kormány kéri őket, visszaadnák-e a felvett pénzt, ám lapzártáig nem reagáltak.

Orbán szerint ezért nem jár

A kormányfő korábban azt mondta, ha zsugorodik a gazdaság, nem jár jutalom az ország vezetőinek. Ha az ország GDP-je csökken, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben nem volt gazdasági növekedés Magyarországon – mondta korábban a kormányfő Vásárosnaményben a polgármestereknek fizetett jutalmakról. Veszteséges vállalatoknál, veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni, “mert ha ezt tesszük, tönkretesszük a jövőnket” – mondta a kormányfő a kabinet kihelyezett ülése után. A miniszterek sem kaptak jutalmat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik