Gazdaság

NÉMET MEGSZORÍTÁSOK – Takarékon

A második világháború utáni időszak legkiterjedtebb takarékossági programjáról határozott a német kormány. A természetesen parlamenti jóváhagyást is igénylő döntés értelmében jövőre a korábbi tervhez képest 30 milliárd márkával faragják le a minisztériumok keretét. A megszorítás valamennyi tárcát érinti, a leginkább azonban a foglalkoztatási és szociális kiadásokat kurtítják meg, összesen 12,5 milliárd márkával. Az egyik fő megtakarítási tétel abból adódna, hogy a nyugdíjakat az eddigi gyakorlattól eltérően nem a nettó bérnövekedés, hanem csak az infláció arányában emelnék. A tervezett megvonásokat Hans Eichel pénzügyminiszter azzal indokolta, hogy felléptek olyan tényezők – köztük a tartósan magas munkanélküliség és a koszovói háború -, amelyeket az eredeti költségvetési tervek kialakításakor még nem vehettek figyelembe.

Az intézkedések nyomán az ideihez képest 1,6 százalékkal, 478,2 milliárd márkára csökken a büdzsé kiadási főösszege. A deficit 4 milliárd márkával, 49,5 milliárdra mérséklődik. A lefaragások részét képezik annak a hosszú távú fiskális programnak, amelynek eredményeként 2006-ig nullszaldóssá kellene válnia a költségvetésnek.

A kormány döntött a vállalatok terheinek csökkentéséről is, így mindenekelőtt a nyugdíjjárulék mérsékléséről, valamint arról, hogy 2001-től a jelenlegi 50 százalékról 35 százalékra szállítják le a társasági adót. A bevételkiesés évi 8 milliárd márkára tehető, ám a lépéstől a kormány a beruházások és a foglalkoztatás fellendülését reméli. A munkavállalói szervezetek üdvözölték az intézkedéseket, ám nehezményezték, hogy az adócsökkentés csak 2001-ben lép hatályba, s emlékeztettek arra is, hogy az előző, tavaly őszi adóreform, amely elsősorban a családok érdekeit szolgálta, 30 milliárd márkájába került az üzleti szektornak.

Az adócsomag most sem nélkülözi a szociális motivációt, hiszen rendelkezik a családi pótlék és a családoknak járó adókedvezmény mértékének növeléséről. Másrészt négy esztendőn át emelkedni fog az energiahordozók adója: az üzemanyagé évi 6 pfenniggel literenként, az áramé pedig kilowattóránként fél pfenniggel. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik