Belföld

Júniusig taníthatnak a nyugdíjas pedagógusok

tanár (tanár, diák, oktatás)
tanár (tanár, diák, oktatás)

Ebben a tanévben még biztos, a továbbiakban már csak legfeljebb egyedi engedéllyel taníthatnak a nyugdíjas pedagógusok.

Az új nyugdíjszabályozások szerint minden közszférában dolgozónak, aki a nyugdíj mellett más jogviszony szerinti illetményben is részesül, döntenie kell, hogy a nyugdíját vagy másik jövedelmét választja. Ez az állami alkalmazott pedagógusok körét, azaz a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) öregségi nyugdíjkorhatárt elérő munkatársait is érinti.

Mint a KIK közleményében rámutat, a nyugdíjas vagy nyugdíjba vonuló pedagógusok számára a kormány lehetővé teszi, hogy egyedi engedéllyel tovább dolgozhassanak azokon a területeken, ahol másképp nem lehet megfelelő szakos tanárt biztosítani. A KIK begyűjti és továbbítja a kormánynak a továbbfoglalkoztatásra irányuló, szakmailag indokolt kérelmeket.

Az eddigi adatok szerint több mint 3700 közalkalmazottat érint ez a rendelkezés a KIK állományában, közülük 830 kérte a továbbfoglalkoztatását. A legnagyobb arányban a szakoktatók érintettek, de sok zenetanár, tanító, matematika-fizika, magyar, biológia szakos tanár is szeretne nyugdíj mellett tovább tanítani.

A tanév biztonságos befejezése és az intézményi alapfeladatok ellátása érdekében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mint munkáltató úgy döntött, a tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik