Gazdaság

MCI WORLDCOM – Tántoríthatatlan kérő

A világ telekommunikációs iparában az utóbbi időben zajló konszolidációs folyamat legnagyobb dobását indította útjára az amerikai MCI WorldCom, amikor 115 milliárd dolláros értékű felvásárlási ajánlatot tett belföldi riválisára, a Sprintre. A mennyasszony által is kedvezően fogadott fúzió, amennyiben megvalósul, nem csupán a távközlési szektoron belül, hanem általában véve minden idők eddigi legnagyobb vállalati egyesülése lesz, az új cég piaci értéke pedig el fogja érni a 200 milliárd dollárt.

A távolsági hívások amerikai piacán a második helyet elfoglaló MCI WorldCom és a harmadik helyen álló Sprint augusztus óta ígéretes tárgyalásokat folytatott, ám közvetlenül a lezárás előtt megjelent a színen a délkeleti tagállamok helyi szolgáltatásában érdekelt BellSouth, s 100 milliárd dolláros ajánlatot tett a Sprintre. Az MCI WorldCom azonban tántoríthatatlannak bizonyult, és sietve ráígért még 15 milliárdot, aminek azután a Sprint igazgatótanácsa nem tudott ellenállni.

Az ügylet kizárólag részvénycsere útján zajlik, a két vállalat papírjai közti arányt az árfolyamok függvényében fogják véglegesen rögzíteni. A Sprint vezetékes szolgáltatást végző részlegéért, a FON-ért 74 milliárd, míg a mobilszolgáltató PCS-ért 41 milliárd dollárt fizet az MCI WorldCom, ezenfelül átvállalja a Sprint 14 milliárd dolláros adósságát is, miáltal az ügylet teljes értéke 129 milliárd dollárra nő.

Az ügylet jövő év második felére tervezett lezárása után az akkortól egyszerűen csak WorldCom néven szereplő vállalat mintegy 30 százalékos részesedéssel rendelkezik majd az évi 90 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító amerikai távolsági piacon, amivel erős konkurenciát teremt a mintegy 45 százalékot uraló AT&T számára. A felvásárlás egyik fő előnye az MCI WorldCom szempontjából, hogy megszerzi a Sprint rendkívül gyorsan fejlődő, potenciálisan 180 millió előfizető elérését magában rejtő mobilüzletágát.

A mobilszolgáltatás terén világviszonylatban is kiemelkedő pozícióba kerülő, ezenkívül kiterjedt internetes és adatközlési tevékenységet is folytató WorldComnak 42 millió magán és üzleti előfizetője lesz, éves árbevétele – az idei várható adatok alapján – meg fogja haladni az 50 milliárd dollárt, alkalmazottainak száma pedig megközelíti a 142 ezret. Fő erőssége – mint azt Bernie Ebbers, az MCI WorldCom jelenlegi és az új WorldCom leendő elnök-vezérigazgatója elmondta -, abban rejlik majd, hogy az összes távközlési szolgáltatásban jelen lesz. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik