Gazdaság

RÖGBI – Durva sport úriembereknek

Tojáslabdalázban égett a világ az elmúlt hónapban. A Walesben zajló világbajnoki csaták eredménye valószínűleg hidegen hagyta a magyarok többségét (mellesleg Ausztrália nyerte a derbit), arra talán mégis jó volt a sorozat, hogy a sportok iránt érdeklődők többségét tévénézés közben ráébresszék tudatlanságukra. Valószínűleg nem túlzás, hogy a hazai sportrajongók 98 százalékának fogalma sincs arról, mi is történik a pályán, és izgalmat számukra legfeljebb a látszólag értelmetlen tömegbunyók, őrült rohanások jelentenek. Pedig főként angolszász körökben, minden valamirevaló úriember tisztában van a játék lényegével. Jelzi ezt az is, hogy az ovális labdával űzött sportág a televíziós nézettség alapján a negyedik legkedveltebb a világon. De mi is az, hogy rögbi? Azt nyilván sokan tudják, hogy a “rugby football” és a foci (soccer) egy tőröl fakad, olyannyira, hogy a múlt század elején még nem is különböztették meg őket Angliában. A legenda szerint bizonyos William Webb Ellis nevéhez fűződik az első “cél”, ő kapta foci közben elsőként kézbe a labdát, és tette le a kapuban, mondván: senki sem tiltotta meg ezt. Történt ez Rugby városában, 1823-ban. William, akit a helyi kollégiumban lusta, de jó latinos diákként tartottak számon, maga sem tudta, hogy történelmet csinált. Később, valamikor az 1800-as évek derekán a tizenegy nagy egyetemi klub gyűlést tartott, mert már annyira szerteágazó szabályok szerint játszották a játékot, hogy gyakorlatilag nem lehetett tudni, az ellenfél milyen szabálymagyarázattal áll majd elő. Végül három csapat választotta a “kisasszonyos” soccer-változatot, azaz a footballt, nyolc pedig a keményebb, a testi érintkezést előtérbe helyező rögbi-verziót.

A szigetországban jelenleg 419 ezer igazolt játékos van, a legjobbak fizetése már 1,8 millió fontra (2,8 millió euróra) rúg. A rögbit az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják a gyerekekkel. A szabályok szerint ugyanis csak hátrafelé szabad passzolni, így a csapattársak egymásrautaltsága minden más sportnál erősebb. A játék lényege egyébként, hogy a tojás alakú labdát bevigyék az ellenfél alapvonala mögé, illetve ha a labda már odakerült, akkor azt kezével vagy mellével a földhöz érintse a játékos, illetve a labdát elrúgva a kapufák között és a keresztléc felett továbbítsa a találati vonal mögé.

A csapatokon belül az erősebb testalkatú tolongásjátékosok (forwards) irányítják a tolongást (scrum), míg a gyorsabb, mozgékonyabb játékosok (backs) a háromnegyedet (three quarter). A két csapatrészt az irányító játékos (fly-half) hangolja össze.

A rögbit szerte a világon milliók űzik, általában közép-, felső-középosztálybeli értelmiségiek. Ők úgy mondják, a foci úri sport durva embereknek, a rögbi durva sport úriembereknek. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik