Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Kockázatmentesen

Feltehetően alacsony marad a likviditás az év végéig a magyar részvénypiacon – véli a Cashline Értékpapír Rt. elemzője -, mivel a 2000. év számítógépes problémája miatt a külföldiek többsége elhalasztja vásárlásait. Kishonti László szerint az idén mégis inkább emelkedés valószínű a részvénypiacon; a magyar növekedési kilátások és a csatlakozással kapcsolatos jó hírek ilyen irányban hatnak.

Jelenleg nem, de január elején egy nagyobb technikai kamatcsökkentés várható a Magyar Nemzeti Bank részéről. Változni fog ugyanis a forint valutakosara, a jelenlegi dollár-euró összetétel után az európai közös pénz 100 százalékos súlyt kap. Azt követően pedig – az eurónak a dollárénál alacsonyabb kamata miatt – a forint kamatprémiuma nőne, ami esetleg túlzott tőkebeáramlást indítana be, s azt a jegybank semlegesíteni fogja.

A meggyőző magyar gazdasági adatok ellenére. Az elemző javasolja: befektetendő tőkénk 60 százalékát tartsuk állampapírban. Azon belül 20 százalékot a 2,3 százalékos diszkonttal vásárolható 2003/H, 10 százalékot a 3 százalékos reálhozamot biztosító 2003/F jelű papírba tenne, 30 százalékban pedig rövid lejáratú kincstárjegyet venne.

A részvények közül első helyre a Picket teszi. A húsipari papírt azért tartja jó befektetésnek, mert a fő exportpiacának számító Németország gazdasága várhatóan dinamikusan gyorsul. Emellett a cég termékei iránt itthon is erősödni fog a kereslet. Bár az Antenna ára a mostani eredmények mellett magasnak tűnhet, a társaság igazi értéke a jövőbeni rádiótelefon-piaci részesedés. Ugyanez igaz a Matávra is. A vegyipari papírok mellett szól, hogy az ágazati ciklus a harmadik negyedévre túljutott a mélypontján. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik