Gazdaság

Elvetélt francia terv

Nem születik meg a francia óriásbank, miután a központi bank kormányzója, Jean-Claude Trichet vezetésével a bankfelügyelet úgy döntött, hogy a Banque Nationale de Paris (BNP) nem tarthatja meg kisebbségi részesedését a Société Générale-ban (SG). Ugyanakkor a hatóság áldását adta a BNP és a Paribas tervezett fúziójára.

Az év elején eredetileg a Société Générale és a Paribas egyesülési szándékával indult el a tárgyalássorozat, amelyet azután márciusban a BNP 30 milliárd eurós, mindkét bankra vonatkozó felvásárlási ajánlata bonyolított tovább. A BNP fél év alatt megszerezte a tőzsdén a Paribas többségét, a Société Générale részvényeseinek zöme azonban ellenállt, így az ügyben a döntés a bankfelügyeleti hatóság kezébe került.

A hármas egyesülést korábban szóban támogató pénzügyi kormányzat annak idején azzal érvelt, hogy ha a Société Générale kimarad a hármas fúzióból, úgy ez a bank külföldi felvásárlók prédája lehet. A Société Générale vezére, Daniel Bouton viszont már akkor is azt hangoztatta, hogy bankja külföldi szövetségeseket fog keresni. Közben a BNP – és immár a Paribas – vezére, Michel Pebereau úgy nyilatkozott, hogy mélyíteni kell az együttműködést a német Dresdner Bankkal. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik