Gazdaság

CÉGINTEGRÁCIÓ – Kialakulóban az új Compaq

Versenytársból egy csapásra partnerré lett az idén januárban az a két társaság, amelyeket egyesülésük óta a globális információtechnológiai ipar második legnagyobb cégeként tartanak nyilván. A Compaq és a Digital az informatika történetének legnagyobb szabású fúzióját hajtja végre. Arról, hogy hol tart ez a folyamat, milyen pozíciót foglal el a piacon az új vállalat és milyen bevételi tervei vannak, Matti Virtanent, a Compaq közép-európai regionális igazgatóját kérdeztük.

Mi történt január 26-a óta, amikor bejelentették a két cég egyesülését, és hol tart most a fúziós folyamat?

– Két ilyen hatalmas, az egész világra kiterjedő hálózattal rendelkező társaság összevonása igen összetett integrációs folyamat. A szándékbejelentéssel kezdetét vette a megfelelő versenyhivatalok engedélyeinek megszerzésére irányuló jogi procedúra és a Digital részvényeseinek jóváhagyását célzó adminisztratív folyamat. Emellett sor került az integrációs koncepció kidolgozására, amelyben mindkét társaság üzleti és szakmai vezetői részt vettek. Ennek eredményeképpen a Digital részvényeseinek júniusi közgyűlését követően kész stratégiával alakulhatott meg a szorosan integrált, új Compaq. Azóta már a világszintű, a regionális és a helyi vezetők kinevezésére is sor került, és hamarosan befejeződik a funkcionális és területi menedzsment csoportok teljes kialakítása. Ez év végéig várhatóan mindenütt bevezetik az új üzleti gyakorlatot. A feladat nagyságrendjéhez képest páratlanul gyors és igen szervezett cégintegrációról van tehát szó. Az, hogy a két társaság milyen mértékben integrálódott, a legjobban azon mérhető le, hogy ma már mindenki tudja, mi a feladata, már mindenki teljes figyelmével a vevők felé fordul.

A cégegyesüléseket a házassághoz szokták hasonlítani. Mi a felek hozománya ebben a házasságban?

– Az új Compaq létrejöttével új típusú számítástechnikai szolgáltató társaság jelent meg. A jól ismert, régi Compaq hozza első osztályú partneri kapcsolatait, az indirekt értékesítésben megszerzett, egyedülálló innovációs képességeit és a szabványos megoldások nagy sorozatú értékesítésének jól bevált modelljét. A Tandem – amely az integráció harmadik szereplője – a nagy megbízhatóságú, “katasztrófatűrő” számítógépekkel szállt be, a Digital pedig az integrált, teljes életciklusra szóló megoldások know-how-jával és magasan képzett szakembergárdájával.

Miként látja a magyar leányvállalat helyzetét nemzetközi viszonylatban, és nálunk?

– A Compaq magyarországi cége igen fontos szerepet tölt be a vállalatcsoporton belül, hiszen a magyar gazdaság fejlődik és ezzel együtt jár, hogy egyre növekednek a cégek információtechnológiára fordított kiadásai is. Az idén a régióban várhatóan 1 milliárd dollár árbevételre teszünk szert, ennek elérésében kiemelkedő szerepet játszik a Compaq magyar leányvállalata. A Compaq Magyarországon piacvezető, minden más szereplőnél nagyobb piaci részesedése van a hagyományos Unix, illetve az új Windows NT-alapú SAP R/3 installációkban, piaci részesedése mindkét esetben 50 százalékos, emellett vezető a rendszerintegráció és a szerviztevékenység terén is. Ügyfelei között van a legnagyobb húsz vállalat 70 százaléka, a húsz vezető bank 80 százaléka, valamennyi vezető távközlési cég és a kiemelt tőzsdecégek fele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik