Gazdaság

Brüsszeli szelek fújnak

A fogyasztóvédelem terén Magyarország az európai uniós (EU) csatlakozási tárgyalásokra készített anyagban – amelyet időközben Brüsszelben már át is vizsgáltak – nem kért semmilyen könnyítést, illetve átmeneti intézkedést. Ez azt jelenti, hogy az ország legkésőbb a taggá válás után minden európai rendelkezést automatikusan átvesz.

Az EU-ban a fogyasztóvédelmet illetően nincsenek nemzetek feletti törvények, csupán irányelvek. Azok betartása is kötelező ugyan, ám a végrehajtás módját a tagországok maguk választhatják meg, illetve saját belátásuk szerint hozhatnak jogszabályokat. A direktívák minimumelvárásokat fogalmaznak meg; vannak tagországok, amelyek csupán ezek betartására szorítkoznak, máshol azonban lényegesen szigorúbbak a nemzeti törvények. A fogyasztóvédelem először a maastrichti szerződés aláírásakor került az uniós joganyagba, s már akkor, 1991-ben kilátásba helyeztek európai szintű beavatkozást az egységes piac működésének érdekében.

Ma összesen 16 fogyasztóvédelmi előírás van érvényben az unióban, s ezeket alapvetően két fő csoportra lehet osztani. Egyrészt a fogyasztók biztonságát kívánja ezekkel Brüsszel szavatolni, már amennyiben ezt más direktívák – mint például az élelmiszerek és játékok esetében – nem teszik meg. A másik fő szempont a jogszabályok megalkotásánál a gazdasági érdekvédelmi kérdések megválaszolása volt. (E kategóriába tartoznak a címkézéseket, ár- és származásfeltüntetéseket vagy akár a félrevezető hirdetéseket és a fogyasztói hiteleket szabályozó rendelkezések.) Van egy további alcsoport is: ebbe az idegenforgalmi szolgáltatások regulái tartoznak.

Az unió az 1999-2001-es időszakra akciótervet dolgozott ki a fogyasztóvédelem fejlesztésére. A döntést egyrészt a globális tendenciák indokolták, másrészt pedig az amszterdami szerződés előírásai. Brüsszel növelni szeretné a fogyasztók érdekérvényesítési lehetőségeit, az EU polgárai számára pedig nagyobb biztonságot és egészségügyi standardokat akar garantálni.

A jelenlegi magyar anyagból egyébiránt 10 jogszabály megfelel az EU elvárásainak. A honi illetékesek szerint a fogyasztóvédelem terén a kodifikációs munka a 2000. év második feléig befejezhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik