Gazdaság

TÁVKÖZLÉSI TRIUMVIRÁTUS – Tetra-pakk

Szándéknyilatkozatot írt alá az Antenna Hungária, a British Telecom és a Motorola arról, hogy közösen pályáznak a Tetra rádiós távközlési rendszer kiépítésére. A mintegy 100 millió dolláros beruházásra szóló jogosítványokról a közeljövőben születik döntés.

Egységes szabványokon alapuló, digitális, készenléti rádiótelefon-hálózat épül Európában a 380-400 megahertzes frekvencián, amelyet a NATO adott át erre a célra. A felhasználók számára független működést garantáló, de szükség esetén összekapcsolható hálózatokról van szó. Így a rendőrség, a vám- és határőrség, a biztonsági szolgálatok, a polgári védelem, a tűzoltóság és a mentőszolgálat minden országban kialakíthatja saját rendszerét.

Amennyiben a hazai készenléti hálózat létrehozásának jogát az Antenna Hungária nyerné el, akkor a becslések szerint 26 milliárd forintos beruházást a szándéknyilatkozatot aláíró tőkeerős külföldi partnerekkel együtt valósíthatná meg.

Székely Tamás, az egyik érintett cég, a Motorola itteni képviseletének vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: az anyavállalat elnöke, Gary L. Tooker közép- és kelet-európai körútján, úgy tűnik, Magyarországon szerezte a legkedvezőbb tapasztalatokat. A körút fő célja az volt, hogy a világcég különféle termékeinek összeszereléséhez keressen helyi partnereket. A Motorola első emberét fogadta Horn Gyula miniszterelnök, a kíséretében lévő vezetői delegáció pedig megbeszéléseket folytatott a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének képviselőivel. Mindezek után a Motorola vezetői úgy vélték, hogy – a gépjárművek elektronikai tartozékainak gyártásától a szoftverfejlesztésig – több száz millió dolláros magyarországi befektetésre látnak esélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik