Belföld

Faggatózhatnak az egyházhoz került iskolák

Vallási kérdésekre és nyilatkozattételre kell számítaniuk azoknak a diákoknak és szüleiknek, akik nem akarnak váltani.

Egy KDNP-s törvénymódosítási indítvány szeptemberi elfogadása miatt az önkormányzatok könnyeben átadhatják iskoláikat az egyházaknak. Ezzel valószínűleg egyre több tanárnak, diáknak és szülőjének kell válaszonia majd vallási, világnézeti kérdésekre az esetleges váltás után – írja az Index.

A hírportál birtokába jutott a hatvani Baross Gábor Általános Iskola által kért nyilakozat, amelyben a maradás feltételeként többi közt arra kell válaszolni, hogy a tanuló hol és mikor lett megkeresztelve, illetve a szülők vállalják-e, hogy otthon példát mutatnak a keresztény életre. A dokumentumot ráadásul nem az iskolának, hanem a plébánosnak kell leadni.

Az oktatási jogok biztosa szerint az eljárás érdeksérelmet jelent, de nem nevezhető jogszerűtlennek. Erről akkor beszélhetnénk, ha csak egyetlen iskola lenne Hatvanban, és nem lenne választási lehetőség – tette hozzá Aáry-Tamás Lajos. Szerinte az érdeksérelem ott érhető tetten, hogy a keresztlevéllel nem rendelkező diákoknak tanulmányaik közben kell átiratkozniuk más iskolába.

AJÁNLOTT LINK:

Úttörő voltam, most katolikus leszek (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik