Belföld

Százmilliókat mostak tisztára a debreceni csalók

Havi 10-15 milliós tételekben körülbelül 300 millió forintnyi, hitelből származó pénzt mostak tisztára.

A debreceni könyvelőiroda vezetője által létrehozott szervezet cégei látszólag csak könyveléssel foglalkoztak. Azonban valójában rokonok és ismerősök által vezetett cégek között is számláztak nem valós forgalom után. Erre azért volt szükség, hogy úgy tűnjön, mintha jól menő vállalkozásokról lenne szó, ugyanis így nagyobb összegű hiteleket vehettek fel bankoktól. Ha kellett, a hitelek felvételéhez maguk hamisítottak banki igazolásokat és fiktív mérlegadatokat. A felvett hiteleket egy-két hónapig törlesztették, majd bedöntötték, vagy külföldieknek eladták a hitelt felvevő cégeket, azaz “fantomizálták” őket – számolt be az esetről Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.

A felvett hitelekből származó pénzt azután megpróbálták tisztára mosni. Oda-vissza utalásokkal, tévesnek jelzett utalásokkal és más, bonyolult banki műveletekkel próbálták álcázni a pénz útját. Az összegek végül egy legálisan működő cégnél landoltak, ahol a könyvelési adatokat meghamisítva bevételként tüntették fel a pénzt. Havi 10-15 milliós tételekben körülbelül 300 millió forintnyi, hitelből származó pénzt mostak tisztára.

A nyomozók 3 embert vettek őrizetbe, a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el ellenük. Mivel üzletszerűen, folytatólagosan, szervezetten követték el a gyanú szerint a bűncselekményeket, így ha a bíróság elítéli őket, akár 20 évet is kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik