Gazdaság

Apák követelik a családbarát munkavégzést

baba (baba, )
baba (baba, )

Németországban már nem is csak a nők, hanem a férfiak is azért lobbiznak: vehessenek részt ők is jobban a családi életben. Nagy változások előtt állunk?

Gerd Göbel sikeres bankár egy német kereskedelmi banknál, ahol csoportvezető. Ám, ellentétben azzal, ahogy el szoktuk képzelni az éjjel-nappal fehérített ingben feszítetten dolgozó karrieristákat, nem teljes állásban dolgozik. Mert van egy pici kislánya. Három éve, amikor született, csak 40 százalékot vállalt a munkahelyén, aztán, ahogy egyre kevésbé volt rá szükség, fokozatosan visszatért. Ma 80 százalékát végzi el a korábbi teljes állásának.

Változások kora

Az eset, amelyet a Spiegel német lap ismertet, jól mutatja, hogyan változik a világ Németországban, ahol egyre inkább arra jönnek rá a nők után a férfiak is, hogy a család és a munkahely egyensúlya akkor az ideális, ha alkalmazkodik az adott életszakasz kívánalmaihoz.

„Én is kérdezgettem magamat, hogy vajon egy vezetői pozícióban megengedhető-e, hogy az ember részmunkaidőben legyen” – mondta a bankár a lapnak. Ám mára úgy látja: a kísérlet bevált, s ma is otthon tölt minden napot egy héten – igaz, a Blackberry-jét nem kapcsolja ki, tehát el lehet akkor is érni.

Igénylik, nem rájuk kényszerítik

Egy időben a férfi részvétele a családi életben abból áll, hogy kitette a család portréját a munkahelyi íróasztalára – fogalmaz kicsit pikírten a lap. Mára azonban egyre több családban a nők is magabiztos, motivált, sikeres szakemberek a maguk munkahelyein. S az ő egyensúlyozások sok férfit is arra inspirált, hogy elképzelje: milyen is lehetne, ha meglehetne neki is a családi élet is a karrier mellett.

Egy kutatás szerint ma a német apák 91 százaléka igényli, hogy hétköznap is lehessen a gyerekeivel. S a szabályozás is alkalmazkodott ezekhez az igényekhez: 2007 óta a szokásos 12 hónap fizetett gyermekszülési szabadság helyett 14 hónapot kaphatnak akkor, ha a nő és a férfi fele-fele arányban osztja meg a gyest.

Ma az apák 27 százaléka veszi ezt igénybe, s rohamosan nő a részállásban dolgozók aránya is.

Mit kezd a munkahely?

A munkaadóknak persze nem nagyon tetszik ez a helyzet, pláne, hogy épp hogy elfogadták, hogy a nők családbarát foglalkoztatási rendet követelnek, de nincs mit tenniük – összegzi a cikk. Most a férfi dolgozók kezdtek új beosztást kérni a HR-osztálytól, ők tűnnek el hónapokra, s foglatnak jelölik be magukat komplett délutánokra a munkahelyi naptáraikban – csak mert össze kell szedniük a gyerekeket az iskolából, szülőire kell menniük. És fontos megbeszélésekről is lemaradnak iskolai programok miatt. “Ez azt jelenti, hogy a férfiak ugyanannyira beszámíthatatlanok, mint a nők, s ez egy jó dolog” – fogalmazott a lapnak Volker Baisch HR-tanácsadó.

Vajon működhetne ez nálunk is? Ön mit gondol? Szavazzon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik