Gazdaság

Nem korlátoznák a bevándorlást

Sem Angela Merkel német kancellár, sem Andor László illetékes EU-biztos nem támogatja az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás korlátozását célzó brit követeléseket - írta a The Sunday Times.

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap a brüsszeli EU-csúcson szólaltatta meg Angela Merkelt, aki kijelentette: Németország “nem fogja piszkálni” az EU-n belüli szabad mozgást szabályozó alapelveket. Merkel szerint Németország abban egyetért Nagy-Britanniával, hogy elejét kell venni a visszaéléseknek a fogadó országok szociális ellátórendszerével. Az unión belüli szabad mozgás alapvető elvéhez azonban “nem szabad hozzányúlni”.

Andor László, a hamarosan távozó Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztosa a brit lapnak nyilatkozva kijelentette: német kormányilletékesek neki is többször egyértelművé tették, hogy Berlin nem fog hozzájárulni az Európai Unión belüli migráció semmiféle korlátozásához, mivel a német gazdaság óriási mértékben függ a munkaerőimporttól.

Andor László hozzátette: nem hiszi, hogy bármely más EU-tagállam támogatná az unión belüli szabad mozgás “önkényes korlátozását”. A mozgásszabadság alapvető uniós jog volt már akkor is, amikor Nagy-Britannia csatlakozott a közösséghez, és az nem megy, hogy ez a szabadságjog csak addig érvényes, amíg az emberek ténylegesen el nem kezdenek mozogni – fogalmazott a magyar EU-biztos.

A Konzervatív Párt, a brit kormánykoalíció vezető ereje – gyakran a liberális koalíciós partner ellenkezésével dacolva – az elmúlt hónapokban egymás után jelentett be intézkedéseket és terveket az uniós állampolgárok nagy-britanniai munkavállalási feltételeinek szigorítására, és az unión belüli szabad munkavállalás egész rendszerének átalakítását is követeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik