Belföld

Gyurcsány: Orbán elbukta a saját háborúit

A kiábrándulás és a kormány megroggyanásának éve volt 2011 - véli a volt miniszterelnök.

A társadalmi várakozások az elmúlt évben nem teljesültek, a kormány elbukta az általa meghirdetett háborúkat és ma lényegében minden társadalmi és gazdasági mutató rosszabb, mint 2010 tavaszán – ezt mondta Gyurcsány Ferenc keddi sajtótájékoztatóján.

A volt kormányfő szerint a következő év még nehezebbnek ígérkezik, egyszersmind vízválasztó lesz, mert bár a miniszterelnök konszolidációban bízik, a társadalmi konfliktusok mélyülhetnek, ami megfoszthatja Orbán Viktort a “kurzusépítés”, a 2014-es választási győzelem lehetőségétől.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról a levélről is, amelyet José Manuel Barroso küldött Orbán Viktornak. A volt miniszterelnök szerint példátlan, hogy az Európai Bizottság elnöke levélben fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatos aggodalmait. A kiszivárgott szövege véleménye szerint követelésként értelmezhető és “egy hajszálra van az ultimátumtól”. Hozzátette: Barroso a levél végén azt írta, reméli, hogy a kormány és az Európai Bizottság tárgyalásai folytatódhatnak, ami Gyurcsány Ferenc szerint azt sejteti, hogy ennek feltétele a bizottsági elnök által kért feltételek teljesítése.

Magyarország nemzetközileg elszigetelődött – vélte a volt miniszterelnök, amit nemcsak a Barroso-levél, hanem az is alátámaszt, hogy Viviane Reding uniós biztos szerint aggályokat vetnek fel az európai uniós jog szempontjából az igazságszolgáltatási reform bizonyos vonatkozásai, illetve hogy Thomas O. Melia, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára egy interjúban azt mondta, az Orbán-kormánynak a független demokratikus intézmények kiiktatására törekvése aggodalommal tölti el az amerikai kormányzatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik