Belföld

Ilyen virslit etetnek velünk

Több mint 400 laborvizsgálattal 62 féle virslit vizsgált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, ám mindössze két termékkel szemben élt érzékszervi kifogással.

A vizsgált termékek közül 40-nek a kedveltségét is felmérte a hatóság. A 40 virsli fele-fele arányban készült sertés-, illetve baromfihúsból. A legjobb termékek 5 pontot, míg a legrosszabbak 0 pontot kaptak.

A sertésvirslik közül a 2 pontos volt a legrosszabb, míg 7 kapott 5 pontot. A baromfivirslik közül viszont 2 kapott 0 pontot, és csak 3 érte el az 5 pontos minőséget.


Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

A tárca közleménye – a Magyar Élelmiszerkönyv alapján – ismerteti a virsli előállítási szabályait. Így ez a termék legfeljebb 3 centiméter átmérőjű lehet, a húspép pedig akár természetes, akár műbélbe is tölthető.

A füstölhetik keményfával vagy aromaanyag párologtatásával. Amennyiben a csomagoláson a “füstölt ízű” kifejezés szerepel, akkor a füstaromát bekeverik a húspépbe.

A virslinek legalább 40 százaléka hús. A fehérje 10, a zsír 25, míg a só legfeljebb 2,5 százalék lehet a termékben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik