Belföld

“El lehet innen menni” – A rezidensek levele Orbánhoz

A Magyar Rezidens Szövetség Orbán Viktor miniszterelnök beavatkozását kéri az ágazatban kialakult szakemberkrízis megoldása érdekében.

Kapcsolódó cikkek

A kormányfőnek címzett levélben a rezidensek azt kérték: a miniszterelnök tegyen eleget azon ígéretének, hogy lezárja azt a korszakot, amely “megnyomorította a magyar egészségügyet (…) mutasson jövőképet az ágazatban dolgozók számára, biztosítsa a megélhetésünkhöz szükséges feltételeket”.

Mint kiemelték, az orvosok és a szakdolgozók bére csaknem egy évtizede nem emelkedett, reálértékét tekintve pedig jelentősen csökkent, és ez a tendencia folytatódott az elmúlt másfél évben is.

“El lehet innen menni”

A rezidensek szerint elérkezett a “sorsdöntő pillanat”, amikor ki fog derülni, hogy fontosak-e a kormányzat számára. Mint írták, a megegyezés esetleges hiánya azt üzenné nekik, hogy “el lehet innen menni”. Ezzel szemben “az egészségüggyel megköthető történelmi kiegyezés” néhány év alatt létrehozhat egy hálapénzmentes, közösségalapú, élhető magyar egészségügyet – fogalmaztak.

A szövetség levelében azt írta: Orbán Viktor tavaly március 26-án, a budapesti Szent Margit Rendelőintézetnél elmondott beszéde után az egészségügyben dolgozók nagy várakozással tekintettek az ágazat jövője elé. Mint fogalmaztak: “Bíztunk abban, hogy a 2010-es országgyűlési választásokat követően, a korábbi kormányok több évtizedes mulasztását pótolva, megkezdődik az egészségügyi dolgozók megbecsültségének a helyreállítása, amivel csökkenthető a kollégák egzisztenciális kényszerből történő elvándorlása is.”

Mostanra viszont a szövetség által indított Élhető Magyar Egészségügyet mozgalom keretében már több mint 2500 orvos helyezte letétbe felmondólevelét.

Veszélyben a betegellátás

Magyarország az egészségügyre legkevesebbet költő országok közé tartozik az Európai Unióban. Emellett az elmúlt évek orvosmigrációja mostanra “olyan súlyos szakemberhiányt eredményezett, ami közvetlenül veszélyezteti a betegek biztonságos ellátását” – hívta fel a figyelmet a rezidensszövetség.

Mint írták, “gyakran már csak a szerencsén múlik, hogy egy beteg sürgősségi helyzetben hozzájut-e a szakellátáshoz”. Emlékeztetett a szövetség által a közelmúltban indított honlapra, a betegbiztonsag.blog.hu-ra, amelyen szerintük láthatóvá vált, hogy az állam nem biztosítja a közfinanszírozott ellátórendszer működési kereteit, így sérül az állampolgárok ellátórendszerhez való hozzáférésének a joga.

A kormányfőtől azt is kérték, hogy 2012. január elsejétől a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közreműködésével biztosítsa a betegeknek az ellátórendszerrel kapcsolatos elvárható tájékoztatást. Valamennyi beteg kapjon tájékoztatást arról, hogy egy intézmény az adott időpontban biztosítani tudja-e számára a szükséges szakirányú ellátást, és ha nem, jelöljék ki, hogy mely másik intézményben kaphatja meg a szükséges ellátást – fejtette ki a rezidensszövetség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik