Belföld

Ünnepi nyitva tartás és közlekedés

Vasárnap és hétfőn nem nyitnak ki az üzletek. A közösségi közlekedés pedig változik az ünnepek alatt.

Posta

A postahelyek 2011. december 24-én és december 31-én a szombati munkarend szerint üzemelnek úgy, hogy legfeljebb 12 óráig tartanak nyitva. Azok a postahelyek, amelyek máskor szombaton délután is nyitva tartanak az általános munkarendjük szerint, ezen a két napon 12 órakor bezárnak.

Üzletek

Az üzletek, piacok, bevásárlóközpontok december 24-én, szombaton legkésőbb 14 óráig tarthatnak nyitva, december 25-én és 26-án, vasárnap és hétfőn minden üzlet zárva tart – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Vasárnap és hétfőn csak a benzinkutak, a virág- és édességboltok, a non-stop nyitvatartó kis üzletek, a kiemelt idegenforgalmi helyek kis üzletei, a vendéglátóhelyek és a szórakozóhelyek lehetnek nyitva. A vendéglátó- és szórakozóhelyek a bevásárlóközpontokban is nyitva lesznek.

December 27-én, kedden az üzletek, piacok, bevásárlóközpontok a szokásos rendben fogadják a vásárlókat. Egyes kisebb iparcikküzletek ezeken a napokon is zárva lehetnek.

BKV

A MÁV személyszállító vonatai december 25-én, vasárnap az ünnepnapi, 26-án, hétfőn pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek.

A Volán társaságok és a Volánbusz járatai 24-én, szombaton a szabadnapi, 25-én és 26-án a munkaszüneti, 27-én, kedden pedig a tanszünetes munkanapnak megfelelő menetrend szerint szállítják az utasokat.

Aki a BKV-t választja, annak december 23-án az iskolaszünetben érvényes munkanapi menetrendeket kell néznie. December 24-én reggel és napközben szombati menetrend szerint közlekednek a BKV-járatok. A nappali járatok délután 4 óra körül indulnak utoljára, ezután csak éjszakai járatokkal, illetve a nagykörúton a 6-os villamossal lehet utazni. Ahol a csatlakozó járatok érkezése szükségessé teszi, az utolsó jármű a másik bevárásával indul, így 15.30-kor a Deák Ferenc téren kölcsönösen bevárják egymást az utolsó metrószerelvények (ez alól kivételt képez a Kisföldalatti), illetve a metróállomásokról induló járatok túlnyomó többsége is megvárja az utolsó metrószerelvényt. A 16.00 óra után közlekedő éjszakai járatok és a 6-os villamos menetrendje megtalálható a BKV honlapján. A 943-as és a 992-es busz 24-én délután, a 914A busz a 24-éről 25-ére virradó éjszaka nem közlekedik.

Karácsonykor, december 25-én és 26-án minden nappali járat a munkaszüneti/vasárnapi (az áruházakat érintők az ünnepnapokon érvényes), az éjszakaiak pedig a munkaszüneti napi/vasárnapi menetrend szerint járnak. Kivételt képez ez utóbbi alól a 914A, amely ezeken az éjszakákon sem közlekedik.

A két ünnep közötti napokon, december 27-étől 30-ig a BKV járatok az iskolaszüneti napokon érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek. Néhány vonalon életbe lép a speciálisan ezekre a napokra érvényes év végi menetrend. Nem közlekedik viszont a két ünnep között az 1A, a 2A jelzésű villamos és a 261E jelzésű autóbusz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik