Belföld

Ideológiai alapelveiről tárgyal az MSZP választmánya

A szombati ülésen megvitatják azt a dokumentumot, amely a párt szellemi örököseként az 1948 előtti Magyarországi Szociáldemokrata Pártot (MSZDP) nevezi meg.

A vitaanyag leszögezi, hogy a szocialista párt magáénak vallja Kéthly Anna és az MSZDP más kiemelkedő politikusainak szellemiségét, valamint hogy az MSZP az alkotmányos jogállam, a demokrácia feltétlen híve, tiszteli a független hatalmi ágakat, fontosnak tartja a népszavazás intézményét és minél szélesebb társadalmi párbeszédre törekszik.

Simon Gábor választmányi elnök csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a dokumentum külön fejezetben foglalkozik a gazdaságpolitika és a fenntartható fejlődés alapkérdéseivel, valamint az ifjúsággal kapcsolatos tennivalókkal. Hozzáfűzte, hogy a vitaanyag meghatározza a párt viszonyát a kapitalizmushoz és a globalizációhoz is.

A nem sajtónyilvános ülésen megvitatják a legutóbbi – tavaly júliusi – kongresszus óta eltelt időszakban végzett munkát, valamint tájékoztatják a választmány tagjait a tagozatokat és platformokat minősítő bizottság eddigi tevékenységéről. Ez utóbbi azért lényeges, mert az MSZP alapszabálya szerint bár a párttagok szabadon létrehozhatnak platformokat és tagozatokat, azok országossá nyilvánításról a választmány dönt.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform országos minősítéséről nem szombaton, hanem várhatóan a választmány februári ülésén határoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik