Belföld

Kovács Zoltán: szabad a sajtó, aggodalomra semmi ok

Bár egy nemzetközi jogvédő szervezet szerint jelentős visszaesés történt a magyar sajtó szabadságában, az államtitkár optimista.

Magyarországon az általa vizsgált hét kategória közül négyben állapított meg visszalépést a közép- és kelet-európai országok, valamint a volt Szovjetunió tagállamai demokratikus fejlődésének tavalyi fejleményeit értékelő, Nations in Transit 2011 című, hétfőn közzétett éves jelentésében a Freedom House. A washingtoni központú, független nemzetközi jogvédő szervezet jelentése egyebek mellett azt állapította meg, hogy az EU-tagország Magyarországon a demokratikus kormányzásban és a média függetlenségében jelentős “visszaesés” történt.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a jelentés abból a szempontból meglepő, hogy ellentmond a szervezet saját, májusi, sajtószabadságról szóló jelentésének, amelyben “egyértelműen le van írva, hogy Magyarországon a sajtó szabad”.

Kovács Zoltán felidézte, január elején olyan címlapokkal jelentek meg lapok Magyarországon és Nyugat-Európában, amelyek azt vizionálták, hogy megszűnt a sajtószabadság Magyarországon. Az azóta eltelt időszak és a jelen állapot is azt mutatja azonban, hogy Magyarországon a sajtó teljes mértékben szabad, és semmi ok a megfogalmazódó aggodalmakra – jelentette ki.

Az államtitkár szerint az FH figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság megállapítását, amelyben a testület rögzítette, hogy a médiatörvény minden szempontból megfelel azoknak az európai értékeknek, amelyek az unióban a sajtó szabályozásával összefüggésben megjelennek. Kovács Zoltán megjegyezte azt is, hogy a médiatörvény rendelkezései alkalmazásának nagy része július 1-jétől hatályos, vagyis a jogvédő szervezet jelentésében foglaltak vélekedéseken, nem pedig tényeken alapulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik