Belföld

Újra van meleg víz a záhonyi lakásokban

Ismét van gázellátás abban a mintegy háromszáz záhonyi lakásban, ahol még júniusban, tartozás miatt kapcsolta ki a szolgáltatást a Tigáz Zrt.

A magyar-ukrán határ mellett fekvő város távhőszolgáltatója jelentős tartozást halmozott fel a gázszolgáltatóval szemben a felhasznált, de szerződés szerint ki nem fizetett földgáz után. A fizetésképtelenség miatt a Tigáz június 28-án a szolgáltatás szüneteltetésére kényszerült – tájékoztatta közleményben a társaság pénteken az MTI-t.

Az elmúlt hónapok folyamatos tárgyalásainak eredményeképpen a felek aláírták a további szolgáltatási feltételeket tartalmazó kereskedelmi szerződést, amelynek eredményeként visszakapcsolták a gázszolgáltatásba az Ady Endre utcában lévő ingatlant. Ezzel közel 300 háztartás részére is újra biztosított az ellátás – írta a Tigáz.

A júniusi helyzet kialakulásának jövőbeni megelőzését szolgálja a felek közti folyamatos párbeszéd mellett az is, hogy módosították fennálló kereskedelmi szerződést, amellyel a mindenkori fogyasztására részszámlák kibocsátásával biztosít fedezetet a szolgáltató – szögezi le közleményében a szolgáltató.

A szolgáltatás azután szűnt meg az egyik záhonyi társasházban, hogy a helyi Hőtermelő és Távhőszolgáltató Kft. a lakossági tartozások miatt nem tudta kifizetni a hőközpontok gázszámláját. A szolgáltató elzárta a csapot, s nem adott tovább gázt a kazánok működtetéséhez, így június végétől mintegy négyszáz záhonyi lakást maradt melegvíz-szolgáltatás nélkül. A távhőszolgáltató kft.-nél mintegy 54 millió forint lakossági tartozás halmozódott fel, és a lakók fele tartozott kisebb-nagyobb összeggel a társaságnak, amely emiatt nem tud fizetni a vásárolt gázért a Tigáznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik