Belföld

Gyurcsány: Orbán a macskaasztalnál

Szerinte a miniszterelnöknek semmi köze a Brüsszelben tető alá hozott pénzügyi mentőcsomaghoz.


Fotó: MTI / Soós Lajos

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán arról ír, hogy Orbán Viktort oda se engedték a nagyok közé, neki a macskaasztalnál terítettek. A szokásosan fél hatkor kezdődő tanácsülés rövid másfél órás szakasza után megkérték az eurózónán kívüli országok vezetőit, hogy hagyják el a tanácskozást. “Amikor Merkel és társai fél nyolc körül elkezdték a munkavacsorát, akkor Orbán már útban volt a repülőtérre, ahol a mai beszámolók szerint megivott egy pohár sört, majd mint aki jól végezte a dolgát hazajött”.

A volt kormányfő elismeri, hogy “hasonlóan járt Cameron vagy Tusk lengyel miniszterelnök is. Ez igaz, de Nagy Britanniát nem lehet összehasonlítani Magyarországgal, a fontot a forinttal, a lengyelek meg világossá tették, hogy nem akarnak távol maradni Európától és be kívánják vezetni az eurót”.
A független képviselő szerint a “mostani döntésekkel az Európai Unió de facto kétsebességes lett. Német vezetéssel 17 ország alkotja a centrumot, mi meg a kívül lévők táborába kerültünk. És az igazi baj, hogy Orbánnak ez megfelel”. Gyurcsány szerint mostantól mindenkinek el kell dönteni, hogy “európai ügyekben Orbánnal tart és a macskaasztalnál akar ülni, vagy tekintetét Berlinre és Párizsra vetve a nagyok mellett kér helyet”. Utóbbihoz teljesíteni kell egy sor dolgot. “Egyebek mellett vissza kellene térni a józan gazdaságpolitikához, le kellene mondani az öngyilkos gazdasági háborúskodásról, harc helyett az együttműködés útját kellene választani” – figyelmeztet írásában a volt kormányfő.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik