Gazdaság

Elkerülhető a gazdagok adócsökkentése?

Úgy tűnik, az Obama-adminisztráció kezdi megfontolni azokat a republikánus követeléseket, amelyek adócsökkentést sürgetnek a gazdagok és a középosztály számára - írja Paul Krugman közgazdász „A világ, ahogy Obama látja” címmel a New York Times véleményrovatában. A szakértő szerint az elnök tévúton jár, amikor nem számol az adócsökkentés tetemes költségvetési áldozataival.

Azzal kell főznünk, amink van – jelentette ki David Axelrod, Obama politikai tanácsadója, amikor arról beszélt, hogy a Fehér Ház kész megfontolni a republikánusok által követelt adócsökkentést a közép és a felső-osztály számára.

Paul Krugman közgazdász szerint Obama jócskán eltávolodott attól, amit még elnök-jelöltként hirdetett. Elnöksége kezdetén mindenek előtt egy, a válság méretéhez igazodó határozott gazdasági tervért kellett volna harcolnia, helyette a kongresszussal való érdemi egyeztetés nélkül egy teljesen alkalmatlan mentőcsomaggal állt elő, amit ráadásul később hagyott „felvizezni”. Ez, vagyis hogy a gazdasági problémák határozott kezelése elmaradt, volt az első számú ok, ami miatt a félidős választásokat elbukták a demokraták.

Krugman szerint Obama gazdasági hatékonysága aligha növekedett a voksolás óta. Ráadásul hihetetlenül gyenge lépéseket tett a válság rossz kezeléséből fakadó politikai károk enyhítésére.

Az elnök megtehette volna, hogy a republikánusokat támadja, amiért „túszul ejtik a középosztályt” a gazdagok adócsökkentésének érdekében. Elmulasztotta kihangsúlyozni azt is, hogy a Bush által a gazdagok számára előirányzott adócsökkentés hatalmas költségvetési áldozatokkal jár. A tehetős rétegek adócsökkentése az elkövetkezendő 75 évben annyi bevételkiesést jelente, amellyel a szociális biztonság területén jelentkező teljes hiányt pótolni lehetne – hívja fel a figyelmet.

Paul Krugman

Paul Krugman jelenleg az amerikai Princeton egyetem közgazdásza, a The New York Times című napilap kolumnistája. A Svéd Tudományos Akadémia Krugmannak ítélte a 2008-as közgazdasági Nobel-díjat a nemzetközi kereskedelem mozgásainak és a gazdasági aktivitás területi összefüggéseinek elemzéséért, valamint az urbanizáció mozgatórugóinak témakörében kidolgozott új elméletéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik