Belföld

37 fok és erős UV-B sugárzás lehet

Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. Megteltek a strandok és ahétvégére feloldották a kamionstoppot is.

Reggel 15-22, napközben 32-37 Celsius-fokra kell számítani, és nagyon erős lesz az UV-B sugárzás.

Várhatóan a déli megyékben lesz a legmelegebb. Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön a napi középhőmérséklet várhatóan a 27 Celsius-fokot is meghaladja majd, de ez az érték 25 Celsius-fok felett várható a Dél- és a Közép-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon is.

Az UV-B sugárzás ma is nagyon erős lesz, átlaga várhatóan – a 7,5-ös riasztási szintet meghaladva – a 7,9-es értéket is eléri.

Az országos tiszti főorvos négy napra, a péntek reggeltől hétfő éjfélig terjedő időszakra hőségriadót rendelt el.

25 locsolóautóval éjjel-nappal mossák és hűtik Budapest fő- és tömegközlekedési útjait. Napközben a lakótelepek utcáit, éjjel pedig a főutakat és a tömegközlekedési úthálózatot locsolják. Mind a Margitszigeten, mind a Városligetben megnyitották az összes vízcsapot, ivókutat.

Hétfőn mérséklődik a hőség, szerdán újabb melegedés

A hőség a következő nap, vasárnap tetőzik, a legmagasabb nappali hőmérséklet akkor 33 és 38 fok között várható.

Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, amelynek értelmében az erdőkben, azok 200 méteres környezetében, a vasút és a közutak mentén tilos tüzet gyújtani – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője szombaton az MTI-nek. Hajdu Márton közölte: az elmúlt 24 órában országszerte több nagy kiterjedésű, szabadtéri tűzesethez kellett vonulniuk a tűzoltóknak. Példaként említette a Hajdú-Bihar megyei Vekerd külterületén történt pénteki tüzet, ahol 200 hektáron foltokban égett az avar, a tarló.

A BKV fődiszpécserének tájékoztatása szerint a budapesti tömegközlekedésben egyelőre nem okozott fennakadást a nagy meleg.

A hőségriadó miatt a hétvégén nincs kamionstop.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik