Belföld

Esélyt akarnak az életre

Érdekvédelmi egyesületet alapítottak az iszapkárosultak.

A vörösiszap-katasztrófa területén élők Esélyt az Életre a Vörösiszap Után néven egyesületet alapítottak. A devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi alapítók minden, az érintett településeken élő embert károsultnak tekintenek az ingatlanok értékvesztése és a széleskörű utóhatások miatt – írja a Népszava.

Az egyesület elégedetlen a jelenlegi egészségügyi tájékoztatással, azt szeretné, ha kiszélesítenék a szűrővizsgálatokat, minden információ a nyilvánosság elé kerülne, pontos és naprakész tájékoztatást kér a katasztrófával kapcsolatos vizsgálatokról, a felelősségre vonás aktuális helyzetéről.

Az egyesület kiemelt célja az elköltözni szándékozók segítése. A településekről jelentős elvándorlás indult meg, de sokan nem képesek elköltözni, nem tudják a lakásokat, házakat eladni. A vörösiszap-katasztrófa sújtotta övezetben, a nagy mennyiségű káros anyag elterjedtsége, folyamatos porzása, talajba keveredése és a vizekbe való leszivárgása miatt nem tisztázható, hogy mikor mentesül, ha mentesül egyáltalán a káros utóhatásoktól az érintett terület – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik