Belföld

A fogyasztókat is védené az új alkotmánytervezet

A FEOSZ szerint a Fidesz alkotmánytervezete hatalmas előrelépést jelent a jelenlegi szabályozáshoz képest.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) úgy véli, hogy az új alkotmánytervezet több fontos újítást tartalmaz fogyasztóvédelmi szempontból. A leendő alaptörvény ugyanis kimondja, hogy Magyarország védi a fogyasztók jogait, biztosítja a tisztességes gazdasági verseny feltételeit, valamint megfogalmazza az erőfölénnyel való visszaélés elleni fellépés követelményét is.

A fogyasztók érdekeit tartja szem előtt szintén a tervezet azon rendelkezése, amely szerint Magyarország gazdaságának a vállalkozás szabadságán kell alapulnia. Ez a rész, karöltve a tisztességes gazdasági verseny feltételeinek megteremtése igényével egyértelműen elősegíti a fogyasztók választáshoz való alapjogát.

A fogyasztóvédelmi szövetség fontosnak tartja a tervezetnek azt a részét is, amely a speciálisan védendő fogyasztók vonatkozásában fektet le szabályokat. E szerint Magyarország külön intézkedéssel védi az időseket és a fogyatékossággal élőket. A gyermekeket illetően az alkotmánytervezet garantálja számukra a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogot is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik