Gazdaság

Tolvajbunda

Ellopnak A bundában egy, a címben szereplő tárgyat, a tulajdonos őrjöng, az elöljáró nem tesz semmit, a tolvaj pedig végül megússza.

Erről szól a Nemzeti Színház legújabb előadása. Lássuk be, egy vásári komédiára elegendő alapanyag. Verebes István rendezése nem is tesz hozzá semmit, kerüli az áthallásokat, nem csinál belőle morális drámát. Viszont főszereplőket jól válogatott. Értük érdemes megnézni a Hauptmann-vígjátékot. A minden hájjal megkent, családját katonásan irányító Wolffné nem elégszik meg azzal, amit neki a sors osztott. Mosónőként látszólag a tisztes szegények életét éli, de titokban mindent elcsen, ami a keze ügyébe akad, és legfőképp azt, amire vevőt remél. Sajátos Robin Hoodként a környék leggazdagabb emberét rövidíti meg rendszeresen. Törőcsik Mari alakítja a mosónő-családfőt, játékában olyan elemekkel, melyeket talán még sosem láttunk tőle. Wolffné szó szerint ütött-kopott jelmezében úgy kiabál a színpadon, mintha világ életében házisárkányokat játszott volna.


Tolvajbunda 1

Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula a darabban.

Krűger, a leggazdagabb, hisz a törvény erejében, ezért minden egyes alkalommal tisztes állampolgárként bejelenti, milyen gyalázat történt vele. A hivatalát csak frissen elfoglaló elöljáró azonban minden lehetőséget megragad, hogy ne kelljen a dolgát végeznie, ehelyett inkább arra hajt, hogy minden pletykát begyűjtsön. „Aha, szóval a Krűűűűűűger” – mondja a figurát alakító Benedek Miklós olyan hangszínen és oly sokszor, hogy ez első néhány emlegetés után drukkolunk, többé ki ne ejtse a nevet. Benedeknek sajnos nem ez az egyetlen túlkapása. Von Wehrhahn szerepében tőle túlzottan jól ismert panelekből építkezik. Egy grimasz ide, egy elnyújtott hang oda, hozzá egy teátrális szemöldök-felhúzás. Nem így Krűger szerepében Bodrogi Gyula, aki megint bizonyította, színészi karrierjének fontos szakaszát éli. Semmit nem hoz a Vidám Színpad-os önmagából. Elegánsan vígjátéki. A sajtó a premier előtt nem győzte reklámozni, hogy az egykori házaspár negyven év után lép először együtt színpadra, a várt katarzis azonban elmarad. A darab nem alkalmas rá. Mindketten szerepelnek az előadásban, de szerepük szerint nem partnerek, így ritkán vannak egyszerre a színpadon. Így viszont röpke két óra után azzal a jól ismert érzéssel állunk fel, hogy bár az előadás nem vett el, de hozzá sem adott életünkhöz.

Hauptmann: A bunda – Nemzeti Színház, Budapest • Rendező: Verebes István • Főszereplők: Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Benedek Miklós • Következő előadás: ősszel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik