Gazdaság

Tökéletes zamat

Dolly bárányt már több mint tíz évvel ezelőtt klónozták, és számos egyéb állatfajt is sikerült már azóta kopírozni, azonban emberi fogyasztásra szánt húst még nem állítottak elő klónozott egyedből.

Az amerikai ViaGen nevű vállalat most ezen dolgozik: terveik szerint a kiváló minőségű húst adó marhákat sokszorosítanák, kifejezetten ínyencek számára.


Tökéletes zamat 1

Angus marhahús. Ezzel kezdenek.

A marhahús-imádók általában a márványozott húsért rajonganak. Ez valójában a zsírszövet sajátos eloszlása, ami egyértelmű összefüggésben áll a porhanyóssággal, vagyis azzal a tulajdonsággal, ami igazán élvezetessé teszi az efféle hús fogyasztását. A márványozottság öröklésmenete azonban túl bonyolult, ezért, bár van lehetőség kifejezetten e tulajdonságra szelektálni, kiváló minőségű, hibátlan húst mégis sok ezer egyedből csupán egy ad.

A ViaGen viszont az ilyen értékes állatok klónozására vállalkozott: a tökéletes húst adó egyedek szövetmintáiból a vágást követő 48 órán belül képesek új egyedet létrehozni, akár a bifsztekben található sejtekből is – a klónozás petesejtre épülő technológiája miatt természetesen csak teheneket. Elképzelésük szerint persze nem magát a klónozott egyedet vágnák le. Azt tenyészállatként használnák, és így a már meglévő, és sokszor bevált bikák mellett végre a garantáltan jó húsú tehenek is a tenyésztők rendelkezésére állnának.

A ViaGen elsőként a híresen finom Angus marhák klónozását tűzte ki célul. Ahhoz persze, hogy ezek utódainak húsa forgalomba kerülhessen, az amerikai a gyógyszer- és élelmiszerfelügyeletnek (FDA) biztonságossá kell nyilvánítania a klónozott húsok fogyasztását: az ezzel kapcsolatos döntésre azonban még alighanem éveket kell várni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik