Belföld

“Nagy nemzeti vállalkozás”: 916 941 válasz

Közel egy millióan töltötték ki és küldték vissza alkotmányról szóló kérdőívet.

Szájer József szerint nagy nemzeti vállalkozás volt az alkotmányozással kapcsolatos konzultáció. A fideszes európai parlamenti képviselő, a nemzeti konzultációs testület vezetője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján óriási sikernek nevezte, hogy a kipostázott kérdőívek mintegy 11 százaléka, összesen 916.941 visszaérkezett.

Szájer József kifejtette: a válaszolók 91 százaléka támogatta, hogy az új alaptörvény a jogok mellett az állampolgári kötelezettségeket is tartalmazza. Kiemelkedő volt az egyetértő válaszok száma az állam mindenkori eladósodásának korlátozásával kapcsolatban is. “Masszív”, 74 százalékos volt ugyanakkor az elutasítása a gyermekek után járó szavazati jognak. A gyermeknevelési költségek megadóztatásának tilalmát viszont az emberek 72 százaléka támogatta – tette hozzá.

A család, a rend, az otthon, a munka, az egészség értékeinek alkotmányos védelmét a kérdőívet visszaküldők 91 százaléka tartotta fontosnak, a jövő nemzedékek iránti alkotmányos kötelezettségvállalást pedig 86 százaléknyian. 92 százalék azok aránya, akik szerint csak az átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek indulhassanak közbeszerzéseken, és kaphassanak állami támogatást. A kérdőívet visszaküldők 61 százaléka mondta azt, hogy az új magyar alkotmány fejezze ki a nemzeti összetartozást a határon túl élő magyarokkal, és kötelezze a mindenkori kormányt ezen érték védelmére; ezzel ellentétesen 9 százalék foglalt állást.

A természeti értékek védelmével kapcsolatos kérdésre szinte egyhangú volt a támogató válaszok aránya, hasonlóan a nemzeti vagyon védelme és a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés ügyéhez. A válaszolók 83 százaléka vélekedett úgy, hogy az új magyar alaptörvény büntetés terhe mellett tegye kötelezővé a megjelenést annak, akinek az Országgyűlés valamelyik vizsgálóbizottsága meghallgatásra idézést küld – derült ki az eredményeket tartalmazó tájékoztatóból.

A politikus a tájékoztatón ismertette az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultáció részletes eredményét, és elmondta: a kérdőív mellett a válaszadók kifejthették az egyéni véleményüket is a konzultációs testületnek. Ezzel a lehetőséggel a válaszolók 45 százaléka élt, a leggyakrabban leírt 125 szó között olyanok szerepeltek mint az alkotmány, magyar, védelem, Magyarország, szavazati jog, nyugdíj, korona, halálbüntetés, mentelmi jog és magántulajdon – mondta el Szájer József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik