Gazdaság

Hotel Karácsony

Egyre többen menekülnek el otthonról az ünnepi stressz elől.

Szögedi Dalma pszichológus azt tapasztalja, hogy az emberek mind kevésbé találnak olyan környezetet, amelyben magukat jól érezve tudnák eltölteni a karácsonyi ünnepeket. „Ez még családokon belül is érvényes, ugyanis a mindennapok rohanása óhatatlanul eltávolítja egymástól a családtagokat is” – mondja, hozzátéve, hogy az ünnepekre való felkészülés odafigyelést és energiát igényel. Annak ugyanis tradicionálisan része kellene, hogy legyen a közös karácsonyfa-állítás, süteménysütés, vagyis a családi sürgés-forgás. Ez a lázas készülődés azonban egyre kevésbé hagyományozódik át a generációk között.

Olyannyira nem, hogy mind többen vannak, akik ezt stresszként élik át, s közülük sokan nem is haza, hanem inkább szállodába vágynak. Az utóbbi évek szobafoglalásai legalábbis ezt mutatják. A hotelek kihasználtsága szempontjából hagyományosan gyenge decemberben ugyanis már nem csak az év utolsó néhány, a szilveszterhez kapcsolódó napja jelent kivételt, hanem a karácsony is. „Az utóbbi négy-öt évben ilyenkor is 50-80 százalékos kihasználtságot produkálnak a hotelek” – mondja Szabó József, a Magyar Szállodaszövetség marketingszekciójának vezetője.


Hotel Karácsony 1

Rajz: Tóth Róbert

Korábban nem volt jellemző, hogy szentestén is jöttek volna vendégek, az utóbbi két-három esztendőben viszont folyamatosan nő az itt karácsonyozók száma; az idén már a fél házat lefoglalták” – mondja Klima Ilona, a cserkeszőlősi Aqua-lux wellness szálloda igazgatónője. A zalakarosi Hotel Venus vezetőjének pedig azt is elárulják a vendégei, hogy a felgyorsult mindenna-
pok elől menekülnek hozzá. „Év közben alig látják egymást a családtagok, s egyre többen szeretnének a sütés-főzés nyűgje nélkül, egymásra figyelve ünnepelni” – adja tovább a hallottakat Virágné Bálint Mária. Így aztán az év utolsó 10 napja nagyon erős a 42 szobás, családi tulajdonban lévő, három és fél csillagos szálloda életében. „Ha háromszor ennyi férőhelyem volna, azt is gond nélkül fel tudnám tölteni” – teszi hozzá az igazgatónő.

A vendégek döntő részben nagyvárosi, belföldi karácsonyozók, akik párjukkal, vagy szűkebb családjukkal töltik az ünnepet a nyugodtabb vidéki környezetben. Tévedés lenne tehát azt hinni, hogy csak azok a középkorú egyedülállók keresik fel őket ilyenkor, akik nem szeretnék magányosan tölteni az ünnepet. A szálloda amúgy az iparágban már megszokott ünnepi menün és köszöntőn túl is készül programokkal a nagy napra. A közös ünneplés délután, a karácsonyfa feldíszítésével veszi kezdetét, amit aztán betlehemi játékok és kis ajándékozás követ a szálloda részéről.

ÜNNEPI KÓRUS. Ugyancsak a teli ház tudatában várhatják különleges ünnepi csomagjukkal vendégeiket a nemrég nyílt bükfürdői Caramell hotelben is. Tavaly még alig fél házzal ünnepeltek, az idén azonban – Tóth Kinga értékesítési igazgatónő szerint a nagyobb ismertségnek és a tudatosan megválasztott hirdetési felületeknek köszönhetően – nem kell izgulniuk a kihasználtság miatt. Náluk december 24-én a négyfogásos gálavacsora mellé csillagszórógyújtás és ünnepi kórus is dukál, fakultatív programként pedig éjféli misére viszik vendégeiket a hotelbusszal.

Az alsópáhoki Kolping hotel, Magyarország első családbarát szállodája nincs nyitva szentestén (az ünnep másnapján viszont már fogad vendégeket), a családbarátság ugyanis a dolgozók felé is megnyilvánul. Az idén legalábbis még így lesz. A vendégek körében most végzett felmérés eredményének ismeretében azonban, határozott igény esetén, ők is megfontolják majd a nyitva tartást.

MINÉL MESSZEBBRE. Utazni is egyre inkább szeretünk karácsonykor. Egy találomra felkeresett belvárosi utazási irodában elmondták, hogy a két ünnep közötti indulással már minden útjuk betelt. Szállás még csak akadna, a repülőjáratra viszont nem tudnának helyet szorítani. Azok, akik mindenképpen repülnének, most már kénytelenek beérni egy korábbi idulási időponttal, amely a szentestét is magában foglalja. A cél általában valamelyik melegebb éghajlatú ország, de ezen belül szinte minden jöhet – Thaiföldtől kezdve Mauritiuson és Zanzibáron át Mexikóig. A jelenség viszonylag új keletű, három-négy éve még nem volt jellemző Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik