Gazdaság

Tetőponton a bizalom

Csökkenő inflációra és javuló jövedelmi helyzetre számít a lakosság. Ez a fogyasztás további élénkülését vetíti előre az idén.

Köztudomásúlag a karácsonyi bevásárlási láz felhajtja a fogyasztói bizalmi indexeket, a tavalyi utolsó negyedév azonban decembertől függetlenül is erős lehetett, s ez az idén tovább erősödhet. Erre utal, hogy a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített Fogyasztói Bizalmi Index első publikálása, 2004 tavasza óta a legmagasabb szintre szökött fel tavaly decemberben.

Az adatok szerint a lakosság a korábbiakhoz képest pozitívabban ítélte meg tavalyi és idei pénzügyi helyzetét. Egy év óta először, kismértékben csökkent azok aránya, akik tartós fogyasztási cikkeket vásárolnának. Az ország gazdasági helyzetének jövőbeni megítélése szintén minimálisan romlott.

A kutatóintézet által megkérdezettek 64 százaléka vélekedett úgy 2005 végén, hogy családja változatlan, vagy jobb anyagi körülmények között él majd 2006-ban, mint a megkérdezés időpontjában. Az előző negyedévhez képest 6 százalékponttal, 52 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik a következő 12 hónapban az előző évinél magasabb jövedelemre számítanak.


Tetőponton a bizalom 1

Megszokottá vált Magyarországon a januári áremelésektől való félelem, s ez hagyományosan be is szokott épülni az inflációs várakozásokba. Az áfa 25 százalékos kulcsának 5 százalékpontos csökkentése, s a bejelentést nagy erőkkel kommunikáló kormányzati kampány azonban könnyen lehet, hogy rést üt ezen a betonfalon. A már hagyományosan borúlátó januári várakozásokkal ellentétben ugyanis 12 százalékra emelkedett a felmérésen belül azok aránya, akik mérséklődő árakra számítanak a következő egy évben.

A most közzétett GfK-jelentésből kitűnik, hogy a Vásárlási Hajlandóság Index az előző negyedévhez képest némiképp csökkent, a mérséklődő inflációra és a javuló jövedelmi helyzetre vonatkozó várakozások azonban a lakossági fogyasztás felpörgését vetítik előre.

A felmérésből kiolvashatók a lakossági hitelpiac változásának és az ingatlanpiac további fagyásának jelei is. Tavaly szeptemberben még a megkérdezettek 16 százaléka vélte úgy, hogy egy nagyobb vásárláshoz érdemes hitelt felvenni, decemberre ez az arány 11 százalékra mérséklődött.

A sokak szerint tetszhalott lakossági ingatlanpiac továbbra is „Csipkerózsika üzemmódban” vegetálhat, ugyanis két év után a tavalyi utolsó negyedben először emelkedett 50 százalék fölé azok aránya, akik szerint nem érdemes manapság házat vagy lakást eladni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik