Belföld

Merkel biztonságban lesz Budapesten

Angela-Merkel-(210x140).jpg (angela merkel)
Angela-Merkel-(210x140).jpg (angela merkel)

A Terrorelhárítási Központ (TEK) felkészülten várja a hétfőn Budapestre látogató német kancellárt és delegációját. Gyakorlatilag képtelenség lesz autózni.

A TEK a jogszabályok alapján folyamatosan összehangolja és irányítja a védelmi feladatok megszervezésében és végrehajtásában részt vevő szervezetek tevékenységét. Az elmúlt hetekben a TEK az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK) közösen és a német partnerszolgálat szakembereivel együttműködve készítette elő a látogatás biztosítását.

A TEK és az ORFK minden személy- és létesítményvédelmi intézkedést életbe léptetett, illetve a látogatás végéig fenntart, amely a biztonsági és szakmai protokoll szerint szükséges – írták az MTI-nek, pontos részletek említése nélkül.

Hétfőn, a német kancellár látogatása idején a védett személyek által igénybevett útvonalak mentén időleges terelésekre, illetve bizonyos területek és épületek vonatkozásában korlátozásokra vagy lezárásokra lehet számítani, amelyekről a hatóságok tájékoztatják a közvéleményt. A Bors közben arról írt, hogy egyre több rendőrt látni Budapest legforgalmasabb pontjain. A két-, olykor hatfős csoportokban álló jár­őröket, a fel-alá cirkáló rendőrautókat főleg vonat- és buszpályaudvarok, a turisták által gyakran látogatott belvárosi utcák és közintézmények környékén látni.

A lappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság elárulta, hogy a fokozott rendőri jelenlét oka a Pintér Sándor belügyminiszter által két hete elrendelt “B fokozatú készültség”, amely akkor rendelhető el, ha az Európai Unió vagy a NATO bármely tagállamában, valamint a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, és annak Ma­gyarországra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt.

Tarjányi Péter nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértő a Borsnak azt mondta: az intézkedés oka az lehetett, hogy a belga és a német terrorsejtek leleplezésekor voltak olyan információk, hogy egy fegyverszállítmányt Magyarországon akarnak átvinni.

Rendőrök lesznek mindenütt

Hétfőn ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek Budapest több kerületében – tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Közleménye szerint az I., V., VI., VII., VIII., IX. X., XVIII. és XIX. kerületben kell korlátozásokra számítani, délelőtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérról a belvárosba tartó szakaszon, később az Alkotmány utcától a Várba tartó, illetve a Várból a Bródy Sándor utcába vezető útvonalon, valamint a kora esti órákban a Károly körúttól a reptérig tartó útvonalon.

Ez várható hétfőn percről percre

A német delegáció közlekedése miatt az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén.

Szakaszosan és időszakosan lezárásra kerül:

10 óra 45 perctől 11 óra 45 percig

Budapest V., VI., VII., VIII., IX., X., XVIII., XIX:, Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2 – 4. számú főút – Ferihegyi repülőtérre vezető út – Gyorsforgalmi út – Üllői út – Kálvin tér – Múzeum körút – Károly körút – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca,

11 óra 00 perctől 11 óra 45 percig

Budapest V., VI., VII., XIV., Hősök tere – Dózsa György út – Podmaniczky utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca,

13 óra 30 perctől 14 óráig

Budapest I., V., VI., VIII., Alkotmány utca – Bajcsy-Zsilinszky út teljes szakaszon – Károly körút – Rákóczi út (Blaha Lujza tér és Astoria között) – Kossuth Lajos utca – Szabadsajtó utca – Erzsébet híd – Attila út – Palota út – Dísz tér – Úri utca útvonal,

14 óra 30 perctől 15 óráig

Budapest I.,
Úri utca – Dísz tér útvonal,

15 óra 10 perctől 15 óra 40 percig

Budapest I., V., VII., VIII., Palota út – Dózsa György tér – Krisztina körút – Szarvas tér – Erzsébet híd – Szabadsajtó út – Kossuth Lajos utca – Astoria – Múzeum körút – Bródy Sándor utca útvonal,

18 órától 19 óráig

Budapest V.,VI, VII., VIII., IX., X., XVIII., XIX., Károly körút – Múzeum körút – Üllői út – Gyorsforgalmi út – Ferihegyi repülőtérre vezető út – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2 útvonal.

Tilos megállni!

Már 2015. február 1-jén (vasárnap) reggel 6 órától 2015. február 2-án 20 óráig Budapest I., V., VII., VIII., XIV., XIX., kerületének több részén. A megállási tilalommal érintett helyekről bővebb információk itt. A rendőrség a megállási tilalommal érintett helyekről ebben az időszakban a járműveket elszállíttatja. A tulajdonosok, üzembentartók az elszállított autóikat a parkolási hely 500 méteres körzetén belül, vagy a Dózsa György út Verseny utca és Ifjúság utca közötti szakaszán találhatják. Az elszállított járművekről a rendőrség a 06-1-267-4673 városi számon, illetve az ingyenesen hívható 06-80-200-266 zöld számon ad tájékoztatást. A rendőrség kéri, hogy hétfőn lehetőség szerint a tömegközlekedést válasszák az emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik