Belföld

Állami cégekből szedik meg magukat az államtitkárok

polacsek csaba (polacsek csaba)
polacsek csaba (polacsek csaba)

Havi több százezret kapnak azért, hogy évente néhány testületi ülésen részt vesznek.

Míg az új összeférhetetlenségi szabályok tiltják, hogy egy önkormányzati képviselő szerepet vállaljon az önkormányzati cégek vezető testületeiben, addig az államtitkárok és helyettes államtitkárok több százezer forinttal egészíthetik ki fizetésüket az állami tulajdonú cégeknél – írja a Blikk.

Sok esetben jóformán potyapénzről van szó, ugyanis elég évente néhány testületi ülésen megjelenniük. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál a legtöbb vezetőnek van valamilyen igazgatósági vagy felügyelőbizottsági pozíciója – írja a lap, a legtöbb állami cégnél pedig akadnak helyettes államtitkárok, a lap több tucat ilyen állami vezetőt gyűjtött össze.

Az álláshalmozás rekordere a Miniszterelnökségen dolgozó Bartal Tamás. Helyettes államtitkárként 972 ezer forintot keres a tárcánál, emellett felügyelőbizottsági elnök az MFB Invest Zrt.-nél havi 400 ezerért, felügyelőbizottsági tag a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél díjazás nélkül, valamint igazgatósági tag az MMBF Földgáztároló Zrt.-nél és a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt.-nél, de az utóbbi két tisztségért kapott jövedelméről nincsenek információk.

Fizetés tekintetében a Miniszterelnökség egy másik helyettes államtitkára, Polacsek Csaba viszi a pálmát: mellékállásban a Magyar Posta igazgatósági elnöke 650 ezerért, a Diákhitel Központnál pedig felügyelőbizottsági elnök 400 ezres tiszteletdíjért. Az összes jövedelme havonta 2 millió 22 ezer forint, ezzel nemcsak Lázár János miniszternél, hanem még Orbán Viktornál is többet vihet haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik