Belföld

Sztárügyvéd beszél Polt Péter szuper hazugságáról

Polt Péter (parlament, polt péter, )
Polt Péter (parlament, polt péter, )

„Egy potenciális gyanúsított nem hallgatható ki tanúként, ez minden emberi jognak ellentmondana” – mondta hétfőn a Parlamentben Polt Péter. Magyar György a Népszavának azt mondta, ez bizony szakmai gyakorlat Magyarországon.

A legfőbb ügyész a szocialista Bárándy Gergely kérdésére válaszolta ezt, amikor a képviselő azt kérdezte, miért nem vették őrizetbe Tarsoly Csabát, legkésőbb akkor, amikor egy büntetett előéletű közmunkás nevére íratta a cégét? A vádhatóság vezetőjének szavaira a Népszavában reagált Magyar György, aki ezt az érvet szuper hazugságnak titulálta, mivel “ez a szakmai gyakorlat”. Az ügyvéd a végtelenségig tudná sorolni a konkrét példákat, “amikor valakit tanúként idéztek be és vagy egy-két hét múlva, vagy akár ott a helyszínen, lényegében azonnal meggyanúsítottak”.

Magyar György felháborítónak tartja Polt kijelentését, főként annak fényében, hogy a jogászi szakmában szinte mindenki tudja, mi az igazság. Gyakran használják pszichés nyomásként is a vádhatóság képviselői az ügyfelekkel szemben, hogy az igazmondásra kötelezett tanút azzal próbálják szóra bírni, hogy megfenyegetik a gyanúsítással és az őrizetbe vétellel. Aztán, ha a tanú kitálal, a végén mégis gyanúsítottá válik. Az ügyvéd szerint  nem véletlen, hogy a Fidesz annak idején azt tervezte, hogy a tanú első kihallgatásán ne lehessen ott a védőügyvéd; pontosan ezt a trükkös gondolkodásmódot akarta a kormány érvényre juttatni, jogi lepelbe csavarni. Miközben ez a módszer valóban ellentmond minden emberi jognak, ám a Polt által vezetett ügyészségnél ez a gyakorlat. Vagyis szuper hazugság, amit a legfőbb ügyész a parlamentben mondott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik