Gazdaság

Szerző kedvenc borászata

Szerencsére e sorok írójának az a munkája, hogy a legszebb tájakon az átlagembereknél érdekesebb és közlékenyebb borászokkal beszélgessen, a legszebb borokat kóstolja, és ezért még fizetnek is neki.

Szerző volt politikai újságíró is, sőt, egyik szakmája a politológia, de ha most kéne evvel foglalkoznia, inkább elmenne egy sertéstelepre szervestrágya-kiszereléssel foglalkozó anyagmozgatónak.


Szerző kedvenc borászata 1

Mármost mindezt azért bocsátottuk előre, mert szerző a fentiekből következően sok bort, borászt és borászatot látott szerte e hazában és azon kívül. Ezen belül a szívének legkedvesebb borászokról szólna most néhány szót. Szerző kedvenc borászata a szigetcsépi Gál Pincészet.

A hajdani egyetemi tangazdaságból kinőtt, jórészt gondosan újratelepített, jókora, vagy százhektáros ültetvényen dolgozik a Gál házaspár, a szőlész Gál Csaba és a borász Dignisz Éva. Szenvedéllyel, tehetséggel és valami elképesztően becsületes, kis haszon hosszú távon típusú üzleti filozófiával haladnak előre. Szinte túlzás az a szakmai alázattal áthatott óvatosság, ahogyan lépésről lépésre építgetik a szép szőlőbirtokot, mely egyre sikeresebb: a Ráckevei Duna pecásaitól kezdve a japán piacig sokfelé kedvelik boraikat, melyek pontosan tükrözik készítőik etikai hozzáállását. Boraik kristálytiszták, egy-egy tétel, így a Borpultra helyezett Rajnai Rizling 2004 egyedi jegyeket és koncentráltságot mutat. Világos szalmasárga szín, intenzív virágos-gyümölcsös illat, fanyar, lendületes, az évjáratot és a sziget hűvösét szublimáló, kicsit nekem túl hangsúlyos, de nem éles savak adják a kellemes test gerincét. Harmonikus rozét, laza pinot-t és harmadéves francia újhordóban divatosra érlelt, komplex kékfrankost is kóstolhatni itten, bár a szőlőbirtok kapui csak az igényes borbarátok előtt nyílnak meg, a térfogatszázalék-ivók előtt nem. Szerényen javasoljuk a hordózás kiterjesztését akár kicsit a pinot-ra és a legkoncentráltabb fehér tételekre is.

Jó megjelenésű palackjaik tréfás, 380 és 900 forint közötti árakon érhetők el, ez a fanyar rizling 700 forintról indul; kellemes beszélgetőbor.

Szigetújfalui Rizling 2004, Gál Szőlőbirtok. › 10-11 fokon › Kecskesajthoz, mediterrán salátákhoz, fehér húsú halakhoz, szárnyasokhoz › 700 forinttól

Ajánlott videó

Olvasói sztorik