Gazdaság

Új napelem

Legfeljebb 10 százalék a ma kereskedelmi forgalomban kapható napelemek hatásfoka, és a kísérleti fejlesztések sem igen képesek többre, mint a beérkező napsugárzás energiájának mintegy 30, maximum 50 százalékát hasznosítani.

A német Max Planck Institut mérnökei azonban most áttörést értek el ezen a területen: új anyagokat alkalmazva jócskán megnövelték a befogott energia hányadát.

A napelemek ma többek között azért működnek elégtelenül, mert a napfény jelentős részét kitevő kisebb energiájú, hosszú hullámhosszú sugarait nem képesek befogni. A német kutatóknak azonban sikerült alacsonyabbról magasabb szintre emelni az eddig elvesztegetett fotonok energiáját, így a napelemek számára hasznossá téve azokat.


Új napelem 1

A kutatók két különböző, pigmentszerű anyagot alkalmaztak kísérleti rendszerükben. Ezek közül az egyik antennaként felfogja a kisebb energiájú fotonokat, a másik pedig két ilyen csapdába ejtett fotont egyetlen, ám magasabb energiájú részecskévé alakít. Az eredmény: a maiaknál jóval hatékonyabb napenergia-hasznosító rendszer. Sőt, a kutatók szerint megfelelő anyagokat használva idővel olyan napelem is készíthető, amelyben más pigmentpárokkal a fény teljes spektrumának eddig egyéb, kárba vesző tartományai is lefedhetők. Így a színkép lehető legnagyobb hányada hasznosulhat majd a napelemekben, amelyek gazdaságosabban működve talán végre számottevő mennyiségű fosszilis energiahordozó elégetését válthatják ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik