Belföld

Mindenki gyűjt valamire! Te mire spórolsz?

spórol, gyűjt, takarékoskodik, előtakarékoskodás, pénz (spórol, gyűjt, takarékoskodik, előtakarékoskodás, pénz, )
spórol, gyűjt, takarékoskodik, előtakarékoskodás, pénz (spórol, gyűjt, takarékoskodik, előtakarékoskodás, pénz, )

Félretenni lehet többek között lakásra, nyugdíjra - ahány életkor és élethelyzet, annyiféle megtakarítás. Aki tudatosan szeretné gyarapítani pénzét, az biztosan megtalálja a számára legmegfelelőbb megtakarítási formát. Mi most ehhez nyújtunk segítséget.

Bizonyos tekintetben aközött, hogy egy laptopra spórolunk, egy lakásra, vagy a kiszámítható nyugdíjas éveinkre, nincs igazán különbség. Ha egyszer elhatároztuk, hogy pénzt teszünk félre, mégpedig rendszeresen, és megtaláljuk a céljainknak megfelelő formát, biztosan elérjük, amit akarunk.

A célok, így az igénybe vett megtakarítási formák, a félretett összeg és adott esetben a futamidő persze mindenkinél más és más. Míg a középiskolás korosztály jellemzően valamilyen junior számlán igyekszik összerakni a következő telefon vagy utazás árát, addig a felsőfokú tanulmányiakat végző diákok inkább megtakarítási betétszámlában gondolkodnak.

Megint csak változnak az igények pár évvel később, a családalapítás időszakában, amikor inkább az önkéntes nyugdíjpénztárakat, az egészségpénztárakat részesítik előnyben a fiatal felnőttek. Természetesen az is gyakori, hogy ebben az életszakaszban már lakás-előtakarékosságba fognak a fiatal párok. Érthető, hogy ez ma az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, hiszen a rendszeresen elhelyezett havi betétek mellett vissza nem térítendő 30 százalékos, évi maximum 72 ezer forintos állami támogatással, betéti kamattal, valamint az állami támogatásra járó kamattal bővül. Ráadásul nem vonatkozik rá a kamatadó. Egy családon belül pedig több szerződés is köthető, így az igénybe vehető összeg és a kapott állami támogatás is megtöbbszörözhető.

Fotó: Thinkstock

Megint más célokkal, például lakásfelújítás vágnak bele jellemzően a már megállapodott családok. Az idő előrehaladtával pedig – az előrelátóbbak jellemzően már negyvenes éveikben elkezdik – a nyugdíj-előtakarékossági termékek válnak a legvonzóbbá. Aki ilyenbe fekteti a pénzét, tudatosan próbálja az állami gondoskodástól függetleníteni magát, és biztosítani a megszokott életszínvonalát a nyugdíjas évekre is.

Figyelembe véve azonban, hogy bármely életkorban érhetnek minket és családunkat váratlan helyzetek, mint a betegség, vagy a munkahely elvesztése, azt kell mondjuk: megtakarítani, rendszeren kisebb, de kiszámíthatóan gyarapodó összegeket félretenni mindig, mindenkinek érdemes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik