Gazdaság

Finom, szellemes rubin

Nem fekete, hanem rubinszínű bor forog poharunkban. Szép illatában nehéz szesz párállik, erős és részegítő, intenzív illat ez.

Ízben koncentrált, mégis könnyed a karaktere, sava finom és fanyar, az egész mögött halvány, szép hordó dereng. Édes, de nem csíp, telt és lágy faktúrájú, semmi szájtépő tannin, mediterrán stichje van az egésznek.


Finom, szellemes rubin 1

Ez, hogy Villány mediterrán, olyas közhely, minthogy ha a föld az Isten kalapja, Magyarország a bokréta rajta. Magam ezt ritkán látom így, mi több, néha úgy tűnik: Isten egész más (test)részén lakozom, de a mediterrán géniuszból valami tényleg jutott Magyarországnak és Villánynak. Még a Balcsiig, sőt, még Egerig is elcsapnak a mediterráneum láthatatlan hullámai, mely mediter-ráneum pedig a bor ideális tere. Minap Egerben járva bevizsgáltam két 2003-as egri pinot-t, Thummerer úr Tekenőhátiját és régi kedvencemet, Gál Tibor Pajadosát, mindkettő még szebb, egységesebb és mélyebb lett. Nagyszerűek némely magyar pinók, még Isten is lekapná előttük a kalapját, ha volna neki kis feje.

A mészkő alapkőzetre terülő löszös-agyagos talajba kapaszkodó Vylyan pinot-k francia klónokból, francia tanácsadók közreműködésével készülnek, de persze elsősorban a fiatal Ipacs Szabó Istvánt dicsérik. Meg az egész Vylyant, amiben van valami fiatalos, szimpatikus nyitottság, egység és elegancia.

A késős-esős nyarat követően a bor készítésekor a klasszikus parasztos villányi fakádas-csömöszölős-lábbal taposós metódust kombinálták a modern technológiával. Utóbb visszafogott, light barrikban érlelték e finom, szellemes anyagot 11 hónapig. Elegáns, könnyed és tartalmas, kvázi teltkarcsú – 20 ezer palacknyi – bor.

Villányi Pinot Noir 2004, Vylyan. 13,2% alkohol • 5 g/l sav • Bárányhoz, vadhoz, libamájhoz, kecskesajthoz •Pinceár: 3400 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik