Foci

Elhunyt a legendás magyar játékvezető

Életének 96. évében elhunyt Páldi Ede volt FIFA-játékvezető, Puhl Sándor és Palotai Károly egykori mentora.

Páldi Ede 1916. december 9-én született Pécsett. Igazolt játékosként, 16 évesen a PVSK-ban futballozott, majd 1939-ben játékvezetői vizsgát tett, ezzel egy életre elkötelezte magát a játékvezetés mellé, munkáját aktív ténykedése során végig nagy alázattal végezte – írja az mlsz.hu oldal.

1941-ben vezette első mérkőzését, két évvel később, már az országos keret tagjaként, NB II- es megbízásokat kapott. A háború befejezése után 1946-ban, az ország első vidéki játékvezetőjeként került a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályába. 1950-ben FIFA-kerettagságra jelölték.

1962-ben 46 évesen, 198 NB I-es és 40 nemzetközi mérkőzéssel a háta mögött ért véget aktív játékvezetői pályafutása. Még abban az évben NB I-es ellenőr lett, és az országos elnökség tagjává választották, később 10 éven keresztül FIFA-ellenőrként is dolgozott. Elősegítette, többek között, Palotai Károly és Puhl Sándor nemzetközi fejlődését is.

75 évesen fejezte be az ellenőri tevékenységét, 1996-ban a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottsága leköszönő elnökeként búcsúzott.

1985-ben megkapta a Sport Érdemérem arany fokozatát, 2007-ben, Pécs Város Napján köszöntötték és átvehette Pécs Város kitüntetését, melyet a játékvezetői pályafutásáért és utánpótlás-nevelési munkájáért kapott meg. Ötször érdemelte ki az Aranysípot.

Temetése április 4-én, 15 órakor lesz Pécsen, a Siklósi úti nagy temetőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik