Gazdaság

A piac marasztalná Gyurcsányt

Londoni pénzpiaci elemzők szerint a befektetők egyértelműen negatívan reagálnának a kormányfő távozásának a hírére, mert a reformok elmaradásától tartanának.

A Lehman Brother’s fontosnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hatalmon maradjon, legalábbis a következő hónapokig. A befektetési ház szerint ugyanis addigra a jövő évi költségvetést már elfogadják, és előbbre juthatnak a hosszabb távú reformtervek kidolgozásában is.

Amennyiben Gyurcsány távozna, azt a piac egyértelműen negatívan ítélné meg, de ha távozása a hatalomból azután történne meg, hogy a „dolgokat már elrendezte”, Magyarország pozitív középtávú kilátásai nem változnának.

– Néhány hónap múlva még Gyurcsány kiválása sem változtatna a hosszabb távú reformok helyzetén, szemben azzal, ha azonnal távozna” – olvasható a Dow Jones beszámolójában.

A tőkekivonást Magyarországról féken lehet tartani mindaddig, amíg a mostani kormány hivatalban marad – vélekedik a CIB Bank. A piacok várhatóan idegesek maradnak a következő napokban, a forint és az államkötvények hektikusan mozoghatnak a kedvezőtlen hírek hatására. A CIB Bank a magyar piacok stabilizálódására nem számít az október 1-jei választások előtt.

A Credit Suisse értékelése szerint Gyurcsány Ferencnek, a pénzügyi megszorító program atyjának távozása a forint euróárfolyamát a 280-as szintre vinné le. ( Az árfolyam jelenleg 273,5 euró/forint.) „Gyurcsány kiválása űrt hagyna maga után, felhígulna a pénzügyi csomag, és elérhetetlen távolságba kerülne 3,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél” – fogalmaznak.

A Calyon stratégája szerint a magyarországi zavargások valószínűbbé teszik, hogy a Magyar Nemzeti Bank szeptember 25-i értekezletén tovább emeli majd az irányadó kamatokat. A központi bank korábban már utalt arra, hogy az infláció az augusztusi 3,5 százalékról 5,5–6,0 százalékra gyorsul szeptemberben, ami szeptemberi kamatdrágítást tehet indokolttá, ahelyett, hogy várnának ezzel a negyedik negyedig.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik