Belföld

Vérge nyugalom lehet Kolontáron

vörösiszap (vörösiszap, mal, )
vörösiszap (vörösiszap, mal, )

Megszüntették a kiporzást a tározóknál.

A Mal teljesítette a Veszprémi Bányakapitányság előírásait a vörösiszap-tározók kiporzásának megszüntetésére, az ajkai timföldgyár az átszakadt X-es tározón felületnedvesítő rendszert üzemeltet – közölte a bányakapitány.

Az átszakadt X-es kazettán már több mint 9 hektáron elkészültek a földborítással, és a tározótérben további 5,4 hektáron úgynevezett kőporos kiporzásmentesítést végeztek. A kiporzás-mentesítéssel eddig le nem fedett területet a Mal Zrt. felületnedvesítéssel portalanítja, amelyet nagy teljesítményű permetező berendezésekkel végez. 

A timföldgyár benyújtotta az átszakadt X-es kazetta végleges bezárásának építési engedélyezési tervdokumentációját is. A IX-es tárolón még kéthektárnyi szürkesalak-pernyével borított felület vár lefedésre.

A kolontári vörösiszap-tározó legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy szeles időben házaikba kénytelenek meneküli a tározó közelében élők. Az iszap kiporzása olyan erős, hogy még az állatok bundáját is átszínezi. A Hír24 is forgatott akkor a helyszínen.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik