Belföld

Vörös por: a legmagasabb bírság a Mal Zrt-nek

A bányakapitányság fokozott ellenőrzést tart, és napi jelentés benyújtására kötelezte a céget.

A Veszprémi Bányakapitányság a kiszabható legmagasabb eljárási bírsággal sújtotta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t, illetve 15 napos határidővel üzemszerűen működtetett pormentesítési rendszer kiépítésére kötelezte – közölte Káldi Zoltán bányakapitány.

A Veszprémi Bányakapitányság a kiporzás megszüntetésére vonatkozó határozatának végrehajtása miatt tartott ellenőrzést szerdán az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározóinál. A múlt héten a bányakapitányság ötnapos határidővel kötelezte a céget arra, hogy szűntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-kazetták kiporzását. A bányakapitányság az ajkai timföldgyár IX-es és X-es tározójára írta elő a határidőt.

Káldi Zoltán csütörtöki közlése szerint az ellenőrzés során megállapították, hogy a Mal Zrt. a kiporzás csökkentése érdekében május 22-től erőteljes intézkedéseket tett, de a határozatban foglaltaknak csak részben tett eleget. A bányakapitányság a IX-es, illetve a 2010-es vörösiszap-katasztrófában megsérült X-es tározó pormentesítése teljesítési határidejének hosszabbítására irányuló kérelmét elutasította; a döntésről szóló határozatot pénteken kézbesítik.

A bányakapitány ismertette: a cég megkezdte az átszakadt tároló kiporzásának csökkentése érdekében egy úgynevezett felületnedvesítő rendszer kidolgozását, a próbaüzem szerdán sikeresen megtörtént. Emellett nagyszámú munkagép bevetésével megkezdték a kiporzás végleges megoldását szolgáló lefedési munkálatokat. Közlése szerint a felületkezelő anyag kijuttatására megállapodást kötöttek.

A bányakapitányság megállapította: a Mal Zrt. a megtett intézkedések ellenére a határozatban foglaltakat határidőre nem teljesítette, ezért a hatóság a kiszabható legmagasabb, egymillió forint összegű eljárási bírsággal sújtotta. Az ajkai timföldgyárnak a bírság mellett 15 napos határidőn belül üzemszerűen működtethető pormentesítési rendszert kell kiépítenie.

Az ellenőrzés szerint a IX-es kazetta végleges lefedéséhez még öt hektáron kell elteríteni a földborítást, amely megakadályozza a vörösiszap porszennyezését. Ezeknek a munkálatoknak a befejezésére harmincnapos határidőt adtak a gyárnak, ezen belül a vörösiszap felületkezelésére tíz napot – közölte Káldi Zoltán.

Kitért arra is, hogy a bányakapitányság a teljesítési határidők betartása érdekében fokozott ellenőrzést tart, és napi jelentés benyújtására kötelezte a céget.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott videó